Budapest, 2015. március 24.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (b) érkezik a monetáris tanács kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatóra Budapesten, az MNB épületében 2015. március 24-én. Mögötte Balog Ádám (b2) és Windisch László, az MNB alelnökei.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Gazdaság

50 milliárdot fizetnek Matolcsyék a költségvetésbe

24.hu
24.hu

2016. 05. 27. 18:01

Megjelent a jegybank éves jelentése, az MNB-nek tavaly 353,2 milliárd forinttal kevesebb bevétele volt az előző évinél.

Pénteken közzétette éves jelentését a Magyar Nemzeti Bank, melyből kiderül: a tavalyi eredmény után 50 milliárd forint osztalékot fizetnek a költségvetésnek.

A jegybank tavaly 94,5 milliárd forint nyereséget képzett, ami a jelentés szerint annak köszönhető, hogy az alapkamat csökkenésének és az MNB forintosítási, valamint önfinanszírozási programjainak hatására javult a kamateredmény és a pénzügyi műveletek eredménye.

Az eredmény legjelentősebb összetevője a 177,7 milliárd forintos, devizaárfolyam-változásból származó nyereség. Mint írták, 2015-ben a forint árfolyama erősen ingadozott, az év során jellemzően kisebb volt az előző évinél a hivatalos és a bekerülési árfolyam közötti különbség, és a devizaeladások volumene is csökkent az előző évhez képest.

A nettó forint kamat- és kamatjellegű eredményből 93 milliárd forint veszteség származott, ami a 2014. évinél 65,5 milliárd forinttal alacsonyabb. A kamateredmény javulását eredményezte, hogy csökkent az alapkamat és kisebb lett az alapkamathoz kötött kamatozású forintkötelezettségek állománya is.

Az eredménykimutatás szerint 449,7 milliárd forint bevétele volt a jegybanknak 2015-ben, ami 353,2 milliárddal kevesebb az egy évvel korábbinál. A bevételek közül kiemelkedik a 215,8 milliárd forintot kitevő, devizában elszámolt kamat- és kamatjellegű bevétel, amely 36 milliárd forinttal elmarad a 2014. évitől. A második legnagyobb tétel a deviza-árfolyamváltozásból származó, 184,5 milliárd forintos bevétel, ami 336,1 milliárddal alacsonyabb  az egy évvel korábbinál.

Közölték azt is, hogy a „pénzügyi szakmai célokat szolgáló” végleges, visszafizetési kötelezettség nélküli pénzátadások, valamint karitatív célú támogatások döntő része, 12 milliárd forint az MNB által indított Pallas Athéné Közgondolkodási Programhoz kapcsolódó pénzbeli alapítói vagyonátadás, a program ezen felül 4,5 milliárd forintnyi ingatlan vagyonátadásban is részesült.

A jegybank saját tőke állománya az év végén 459 milliárd forint volt. A működési költségek 2015. évi tényleges összege 32,973 milliárd forint, ami az előző évi összeget 2,5 százalékkal haladja meg. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.