Gazdaság

Népszabadság: kihátrálna a kormány Paks 2. orosz hiteléből?

paks(2b178fa3-0497-4cc9-abf0-3bbccdd33d36)(430x286).jpg (Array)
paks(2b178fa3-0497-4cc9-abf0-3bbccdd33d36)(430x286).jpg (Array)

Szabadulna a paksi bővítésre adott orosz hiteltől a kormány, a javuló magyar piaci hitelfelvétel lehetőségekben bízva módosítanának az eredeti terven, amely szerint Moszkva adná a pénzt az atomerőmű-beruházáshoz – írta a Népszabadság.

Magyarország képes lehet arra, hogy piaci hitellel váltsa ki a Paks 2 építésére felveendő orosz hitelt, miután javul az ország pénzpiaci megítélése – derül ki abból a parlament jegyzőkönyvi feljegyzésből, amely Lázár János válaszát rögzíti Szél Bernadett LMP-s képviselő kérdésére.

Kiderül, hogy a kormány a 10 milliárd eurós orosz hitel kiváltásán gondolkodik vagy legalábbis keresi az alternatív lehetőségeket. A lap emlékeztet arra, hogy 2014 januárjában, a magyar-orosz megállapodás aláírásakor a magyar vezetés azzal érvelt a nemzetközi tender elhagyása mellett, hogy az orosz félnél kedvezőbb hitelt senki sem ajánlana.

Hitel, hitel, hitel

Emellett Európában sehol nem finanszírozzák hitelekből az atomerőmű-fejlesztéseket, mert a folyamatban lévő projektek kivitelezésének ideje duplájára, költsége háromszorosára nő az eredeti előirányzatoknak. Ezért túl nagy lenne a bankok kockázata.

Az viszont köztudott, hogy a hitel nyújtására kijelölt orosz Vnyesekonombank rossz állapotban van, továbbá az Európai Bizottság nem fogadja el, hogy az Orbán-kormány mentesítse a kamatköltségek alól a beruházást, ahogy azt tervezi. A Miniszterelnökség a Népszabadság kérdésére jelezte, hogy van lehetőség az orosz hitel előtörlesztésére, azaz arra, hogy például az első részlet felvétele után azt azonnal visszafizessék más forrásból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik