Gazdaság

Kirúgták a jogászt, mert rájött az erzsébetvárosi bérlakásbizniszre

Ingatlan (Array)
Ingatlan (Array)

Az Átlátszó hosszú interjút közölt Németh Márton köztisztviselővel, hogy miként vette észre az erzsébetvárosi ingatlanügyeket, és hogy szűnt meg a munkaviszonya, miután jelentette a gyanús eseteket a feletteseinek.

nemethmarton-1024x572-1024x572

A jogász 2010 óta dolgozott a Főpolgármesteri Hivatalban. Három évig a humán-főosztályon, majd 2013 decemberétől a főjegyzői iroda jogi koordinációs referatúráján, ahol a közgyűlési és bizottsági előterjesztések jogi megfelelőségét vizsgálta.

Az volt a feladata, hogy vizsgálja, a különféle előterjesztések megfelelnek-e a jogszabályoknak.Egy napon feltűnt neki, hogy a Király utca 15. szám alatti ingatlannal kapcsolatban megsokasodtak az előterjesztések. Az egyikben az volt, hogy az egyik lakást 2,88 millióért eladja az önkormányzat a bérlőnek, a másikban pedig az, hogy a bérlő 22,25 millióért továbbadja.

Azonnal jelentettem a főnökeimnek, hogy itt bizony akár a nemzeti vagyon megkárosítása is szóba jöhet, és szóltam, hogy ezt az ügyet jó lenne kivizsgálni.

A pénzügyi főpolgármester-helyettesi iroda stábja komolyan vette az ügyet. Támogatták, hogy a Főváros éljen az elővásárlási jogával, és akadályozzák meg az ár alatti értékesítést.

Ám egyszer csak kapott egy levelet a pénzügyi főpolgármester-helyettestől, a KDNP-s Bagdy Gábortól, hogy a hivatal nem kíván élni az elővásárlási jogával (a hivatal vezetője dönt arról, hogy mikor él a Főváros az elővásárlási jogával és mikor nem.)

Németh szerint, a KDNP-s közszolga üzenete egyértelmű volt: “nincs itt semmi látnivaló”, szálljon le az ingatlanügyről.

Németh ekkor észrevette, hogy a Király utca 21-ben is hasonló dolgok történnek. Betartva a hivatali utat, újabb jelentést írt, amit eljuttatott a főnökeinek. Miután nyilvánvalóvá vált számára, hogy nem indul semmilyen vizsgálat, közérdekű bejelentést tett és a TASZ-hoz fordult.

Egy hónappal később felmentették, és átszervezésre hivatkozva kirúgták.

Németh Márton egykori köztisztviselő nem hagyja annyiban a dolgot, munkaügyi bírósághoz fordult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik