Ingatlan (Array)
Gazdaság

Kirúgták a jogászt, mert rájött az erzsébetvárosi bérlakásbizniszre

24.hu
24.hu

2016. 05. 25. 09:40

Az Átlátszó hosszú interjút közölt Németh Márton köztisztviselővel, hogy miként vette észre az erzsébetvárosi ingatlanügyeket, és hogy szűnt meg a munkaviszonya, miután jelentette a gyanús eseteket a feletteseinek.

A jogász 2010 óta dolgozott a Főpolgármesteri Hivatalban. Három évig a humán-főosztályon, majd 2013 decemberétől a főjegyzői iroda jogi koordinációs referatúráján, ahol a közgyűlési és bizottsági előterjesztések jogi megfelelőségét vizsgálta.

Az volt a feladata, hogy vizsgálja, a különféle előterjesztések megfelelnek-e a jogszabályoknak.Egy napon feltűnt neki, hogy a Király utca 15. szám alatti ingatlannal kapcsolatban megsokasodtak az előterjesztések. Az egyikben az volt, hogy az egyik lakást 2,88 millióért eladja az önkormányzat a bérlőnek, a másikban pedig az, hogy a bérlő 22,25 millióért továbbadja.

Azonnal jelentettem a főnökeimnek, hogy itt bizony akár a nemzeti vagyon megkárosítása is szóba jöhet, és szóltam, hogy ezt az ügyet jó lenne kivizsgálni.

A pénzügyi főpolgármester-helyettesi iroda stábja komolyan vette az ügyet. Támogatták, hogy a Főváros éljen az elővásárlási jogával, és akadályozzák meg az ár alatti értékesítést.

Ám egyszer csak kapott egy levelet a pénzügyi főpolgármester-helyettestől, a KDNP-s Bagdy Gábortól, hogy a hivatal nem kíván élni az elővásárlási jogával (a hivatal vezetője dönt arról, hogy mikor él a Főváros az elővásárlási jogával és mikor nem.)

Németh szerint, a KDNP-s közszolga üzenete egyértelmű volt: “nincs itt semmi látnivaló”, szálljon le az ingatlanügyről.

Németh ekkor észrevette, hogy a Király utca 21-ben is hasonló dolgok történnek. Betartva a hivatali utat, újabb jelentést írt, amit eljuttatott a főnökeinek. Miután nyilvánvalóvá vált számára, hogy nem indul semmilyen vizsgálat, közérdekű bejelentést tett és a TASZ-hoz fordult.

Egy hónappal később felmentették, és átszervezésre hivatkozva kirúgták.

Németh Márton egykori köztisztviselő nem hagyja annyiban a dolgot, munkaügyi bírósághoz fordult.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.