Gazdaság

Tömeges leépítés a Nokiánál

A Nokia 10-15 ezer alkalmazottját bocsátja el világszerte a francia-amerikai konkurense, az Alcatel-Lucent akvizíciója után elindított költségcsökkentési program keretében - állítja egy finn  szakszervezeti vezető.

A Nokia áprilisban 2018-ig szóló, 900 millió euró működési költségcsökkentő programot ismertetett. A mobil távközlési hálózati berendezéseket gyártó finn cég eddig hivatalosan 2400 elbocsátást jelentett be Finnországban és Németországban. Azt azonban még nem tárta fel, hogy globálisan hány dolgozóját küldi el.

A Nokia világszerte 104 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

A Nokia Oulu városában működő gyárának egyik szakszervezeti vezetője kedden azt mondta, hogy

bár hivatalos adatokat nem közöltek velünk, más szakszervezetektől kapott információk alapján azzal számolunk, hogy a Nokia világszerte 10-15 ezer dolgozóját küldi el.

A Nokia szóvivője nem kívánt reagálni a számmal kapcsolatban.

A Reuters azt közölte, hogy a Nokia mintegy 30 országban folytat egyeztetést érdekvédelmi szervezetekkel.

A Nokia idén januárban vette át az ellenőrzést a 15,6 milliárd euróért megvásárolt francia-amerikai Alcatel-Lucent felett.

Az Alcatel-Lucent akvizíciója és szervezeti integrálása az idén a várakozások szerint kedvező szinergikus hatással lesz a Nokia működési költségeire, javítja pozícióját a mobil hálózati berendezések világpiacán konkurenseivel, a svéd Ericssonnal és a kínai Huawei vállalattal szemben.

Május elején közölt adat szerint a Nokia 513 millió euró veszteséggel zárta az idei első negyedévet, részben a mobil távközlési berendezések iránti lanyha kereslet, illetve az Alcatel-Lucent felvásárlásának költségei miatt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik