Gazdaság
munkavédelmi sisak (Array)

Büntetnék a melóst is, ha valami nincs rendben a munkavédelemmel

24.hu
24.hu

2016. 05. 24. 10:11

Korábban a témában:

Jelenleg csak a munkáltatót, vagy a vezető beosztású alkalmazottat bünteti meg a hatóság, ha munkavédelmi szabálytalanságot talál, azonban egy módosító javaslat lehetővé tenné, hogy a kétkezi melóst is felelőssé tegyék, és megbírságolják – figyelt fel rá a Munkajog.hu.

A javaslat így szól:

A munkavédelmi hatóság közigazgatási bírsággal sújtja azt a természetes személyt, aki a szervezett munkavégzés során: a) a munka egészséges és biztonságos végzésére, illetve annak ellenőrzésére vonatkozó szabályokat megszegi, vagy feladatkörében e szabályok végrehajtásának mellőzését eltűri” – olvasható ki a kormány szándéka az “egyes foglalkoztatási tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról.

Az indoklás pedig így:

…azért, hogy a munkáltató felelősségén túl, a munkavállaló kizárólagos szabálytalan munkavégzését a hatóság szankcionálni tudja, a Javaslat bevezeti a közigazgatási bírság alkalmazásának lehetőségét.

Vélemény: nyilván nem a munkavállalót kellene büntetni a munkavédelmi szabályok megszegéséért, hanem ennek meg kell maradnia a munkáltató felelősségének. A munkajognak el kell ismernie, hogy a munkavállaló függő helyzetben van, és nincs abban a helyzetben hatalmi helyzetét tekintve sem, és adott esetben az erre vonatkozó tudása sincs meg, hogy számon kérje a munkáltatótól, hogy biztosítsa számára a szükséges munkavédelmi eszközöket és oktatást. Lehet persze olyan, a munkáltató mindent megtesz és a munkavállaló renitens, de ebben az esetben is a munkáltató dolga a szabályokat betartatni és ehhez meg is van minden eszköze.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LISBON, PORTUGAL - MARCH 25: Head coach Bernd Storck of Hungary looks on during the 2018 FIFA World Cup Qualifying Group B match between Portugal and Hungary at Luz Stadium on March 25, 2017 in Lisbon, Portugal.  Rodrigo Cabrita / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.