Gazdaság

Felpörgött a hazai ingatlanpiac

Növekszik a GDP, csökkenő munkanélküliség, alacsony hitelkamatok, CSOK. Ezek együttesen oda vezettek, hogy felpörgött a hazai ingatlanpiac és ezzel együtt a hitelezés is nagyot ugrott. 2016-ban akár 500 milliárd forint is megmozdulhat jelzáloghitelek piacán.

A reál GDP éves növekedési ütemével párhuzamosan jelentősen megemelkedtek az ingatlanárak az elmúlt két évben. A befektetési célú ingatlanokkal elérhető egyéves hozam nagyságrendekkel meghaladta az éven túli, legfeljebb két évre lekötött bankbetétek hozamát.

Alapvetően a fővárosban és környékén, valamint észak-nyugaton növekedett a lakások iránti kereslet.

Az év első negyedévében átadott új építésű lakásokra kiadott építési engedélyek száma megduplázódott 2014-hez képest, ami nagyon jó jel, noha most nagyon alacsony az elérhető új lakások száma és aránya a lakáspiacon az elmúlt évek tendenciáinak köszönhetően. Az április magas tranzakciószám alapján az ingatlanpiac idén könnyen elérheti majd a 150 ezer adásvételt.

A hazai lakásárak európai összehasonlításban, 2008-tól számolva az elmúlt egy évben utolérték az Európai Unió átlagos szintjét, így a jövőben ennyire erőteljes növekedésre már nem lehet majd számítani.

A magyar lakásállomány jócskán több mint kétharmadát nem terheli lakáshitel, e tekintetben azon országok vagyunk Európában, ahol ez a szám magas – tehát van még tér hitel jellegű eladósodásra. A hosszú kamatperiódusú hitelek egyre népszerűbbek. Az új jelzáloghitel piacon a növekmény közel 50% volt az év első negyedévében. Ez a nagyon erős szám másfélszer akkora, mint tavaly az első negyedévben. Továbbra is használt lakásokra vesznek fel hitelt, ami természetesen, hiszen az új építésű lakások még nem készült el.

A támogatott hitelek ismét emelkedésnek indultak, legutóbb a CSOK hatására indult emelkedésnek az arány. Az átlagos futamidő 14 év, 62 százalék az LTV (hitelfedezeti) arány az új lakáshiteleknél. Az elmúlt 5 évben meredeken csökkent a THM-szint a piacon, 5-6 százalékos szintre értünk, míg 2012 körül még sokkal magasabban, 10 százalék felett jártak a teljes hiteldíj mutatók.

A K&H csapata úgy véli, hogy a jelzáloghitel-piac nagysága 2016-ban 500 milliárd forint lesz. Összesen húszezer darab CSOK-igénylésre számítanak idén, ami 40 milliárd forint körüli összeget jelenhet majd. Ugyanakkor a bank arra számít, hogy 2017-ben még nagyobb lehet majd ez a mérték, hiszen akkor már nagyságrendekkel több új építésű ingatlan lesz a piacon.

A CSOK igénylések kapcsán Rajna Gábor a K&H Bank értékesítési hálózat és támogatási igazgatója elmondta, hogy az ügyfelek háromnegyede hitelt is igényelt a CSOK-támogatás mellé. Egy átlagos CSOK összege 2 millió forint körül volt január-februárban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik