Gazdaság

Egyre kevesebb rezsivel tartozunk

rezsicsökkentés (Array)
rezsicsökkentés (Array)

Folyamatosan csökken a lejárt határidejű lakossági villamosenergia- és földgázszámlák értékének állománya, télen azonban több mint negyvenezerrel emelkedett azoknak a fogyasztóknak a száma, akik nem tudták teljesíteni a szolgáltatójuknál fennálló tartozásukat, áll a Magyar Idők pénteki számában.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a lap megkeresésére közölte: egy évvel ezelőtt több mint 18 milliárd, két éve pedig 22,6 milliárd forint volt az áramdíjak hátralékának összege, ez mostanra 17,6 milliárdra apadt. Ezzel együtt a villamosenergia-szolgáltatójuknak tartoznak a legtöbben, összesen 949 ezren nem fizették be a számlájukat március elejéig.

A földgázszolgáltatóknak összesen 15,3 milliárd forinttal tartoznak. A lakossági földgázszolgáltatásnál tavaly tél végén az ideinél hárommilliárd forinttal volt nagyobb az elmaradás állománya, amely 2014 márciusában még mintegy 27,4 milliárd forintra rúgott.

A rezsicsökkentés ellenére ugyanakkor sokaknak továbbra is nehézséget okoznak a téli hónapok, vélhetően azonban a fűtési szezont követően ismét apadni kezd a befizetetlen számlák száma.

A rezsicsökkentést megelőző nyáron még mintegy hárommillió kifizetetlen energiaszámlát tartottak számon az országban, ezek összértéke meghaladta a 140 milliárd forintot. Magyarországon ötmillió áramfogyasztó van, földgázt 3,8 millióan használnak, távhővel pedig 650 ezren fűtenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik