Gazdaság

Rákkeltő kanalat vontak ki a forgalomból

24.hu
24.hu

2016. 05. 19. 12:30

Kínai eredetű, műanyag, spagettiszedő kanalat vonnak ki a forgalomból határérték feletti, primer aromás amin (PAA) kioldódás miatt. A NÉBIH kéri a vásárlókat, hogy akinek van a mellékelt képeken szereplő, Bergner márkajelzéssel forgalmazott, fekete színű, nylon műanyag bevonatú spagetti szedő kanala, az ne használja.
Korábban a témában:

A Kínai Népköztársaságból és Hongkong Különleges Közigazgatási Területről származó poliamid és melamin műanyag konyhai eszközök EU-s behozatalára speciális előírások vonatkoznak. A poliamid konyhai eszközöknél pl. a szállítmányt olyan vizsgálati eredmények kell, hogy kísérjék, amelyek igazolják, hogy azokból nem oldódhatnak ki kimutatható mennyiségű primer aromás aminok.

A RASFF gyors riasztási rendszeren érkezett információ szerint, a cseh hatóság piaci ellenőrzés során két mintában 0,03 és 0,04 mg/kg mennyiségben mutatta ki a PAAk kioldódását. A határérték 0,01 mg/kg.

A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait, ezért a NÉBIH kéri a vásárlókat, hogy aki rendelkezik háztartásában a képeken szereplő fekete színű, nylon műanyag bevonatú spagetti szedő kanállal, az ne használja.

A bűnös primer aromás aminok

A primer aromás aminok (PAA) aminocsoportot és egy aromás szénhidrogén csoportot tartalmazó szerves vegyületek. A legegyszerűbb primer aromás amin a fenil-amin, más néven anilin. Az aminok egyes képviselőit műanyaggyártásban, festékgyártásban használják.

Az élelmiszerekbe kerülhetnek PAA-k a velük érintkezésbe kerülő anyagokból, pl. papír csomagolóanyagok feliratához használt tintából is.

A vegyületeknek egy része rákkeltő, másik részük pedig feltehetően rákkeltő hatású,ugyanakkor több PAA vegyület esetében nem merült fel aggály a karcinogén hatás kapcsán.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.