Gazdaság

A fővárosiak félnek a kéményellenőrzések ritkítása miatt

A budapesti lakosság 84 százaléka szerint a kéményellenőrzések tervezett ritkításával nem lesz garantálható a kémények biztonságos működése. Az április és május fordulóján végzett reprezentatív közvélemény-kutatás adataiból az látszik, hogy a megkérdezettek szerint a tervezett változtatások rossz hatással lesznek a szén-monoxid mérgezések megelőzésére.

A fővárosi kéményellenőrzések ellátásáért felelős Fővárosi Önkormányzat nem támogatja a kéményellenőrzések tervezett ritkítását. Ezt az álláspontot támasztja alá a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. reprezentatív főváros kutatása is. Az 1550 fő telefonos megkérdezésével készült kutatás tükrözi a budapesti nem távfűtésű lakásokban élő lakosság nem, életkor, iskolai végzettség szerinti összetételét. A 2016. április 21. és május 5. közötti adatfelvétel ± 2,5 százalékos hibahatárral készült.

A megkérdezett 84 százaléka a félévenkénti, illetve évenkénti ellenőrzési sűrűséget jelölte meg arra, hogy milyen kontroll mellett garantálható a kémények és fűtési rendszerek biztonságos működése gáztüzelésű kémény esetén. A válaszadók 20 százaléka nemhogy ritkítaná a jelenlegi éves ellenőrzést, hanem évi kétszeri ellenőrzést tartana kívánatosnak.

Hasonlóan egyöntetű eredményt hozott a kutatás azzal kapcsolatban, hogy a kéményellenőrzés tervezett ritkítása – az ismert BM rendelettervezetben kétévenkénti ellenőrzés szerepel gáztüzelés esetében – milyen hatással lesz az életveszélyes helyzetek feltárására, köztük a szén-monoxid mérgezések megelőzésére. A megkérdezettek 35 százaléka szerint nagyon rossz hatással, míg 36 százaléka szerint inkább rossz hatással lesz a ritkítás a biztonsági szintre.

Szerdán a kéményseprők szakszervezete is jelezte, hogy halálos veszélyt látnak a seprésritkítás kapcsán. Egyben bejelentették azt is, hogy népszavazást indítanak az évenkénti seprés megtartásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik