Gazdaság

A fővárosiak félnek a kéményellenőrzések ritkítása miatt

24.hu
24.hu

2016. 05. 19. 12:54

A budapesti lakosság 84 százaléka szerint a kéményellenőrzések tervezett ritkításával nem lesz garantálható a kémények biztonságos működése. Az április és május fordulóján végzett reprezentatív közvélemény-kutatás adataiból az látszik, hogy a megkérdezettek szerint a tervezett változtatások rossz hatással lesznek a szén-monoxid mérgezések megelőzésére.
Korábban a témában:

A fővárosi kéményellenőrzések ellátásáért felelős Fővárosi Önkormányzat nem támogatja a kéményellenőrzések tervezett ritkítását. Ezt az álláspontot támasztja alá a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. reprezentatív főváros kutatása is. Az 1550 fő telefonos megkérdezésével készült kutatás tükrözi a budapesti nem távfűtésű lakásokban élő lakosság nem, életkor, iskolai végzettség szerinti összetételét. A 2016. április 21. és május 5. közötti adatfelvétel ± 2,5 százalékos hibahatárral készült.

A megkérdezett 84 százaléka a félévenkénti, illetve évenkénti ellenőrzési sűrűséget jelölte meg arra, hogy milyen kontroll mellett garantálható a kémények és fűtési rendszerek biztonságos működése gáztüzelésű kémény esetén. A válaszadók 20 százaléka nemhogy ritkítaná a jelenlegi éves ellenőrzést, hanem évi kétszeri ellenőrzést tartana kívánatosnak.

Hasonlóan egyöntetű eredményt hozott a kutatás azzal kapcsolatban, hogy a kéményellenőrzés tervezett ritkítása – az ismert BM rendelettervezetben kétévenkénti ellenőrzés szerepel gáztüzelés esetében – milyen hatással lesz az életveszélyes helyzetek feltárására, köztük a szén-monoxid mérgezések megelőzésére. A megkérdezettek 35 százaléka szerint nagyon rossz hatással, míg 36 százaléka szerint inkább rossz hatással lesz a ritkítás a biztonsági szintre.

Szerdán a kéményseprők szakszervezete is jelezte, hogy halálos veszélyt látnak a seprésritkítás kapcsán. Egyben bejelentették azt is, hogy népszavazást indítanak az évenkénti seprés megtartásáért.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.