Gazdaság

Szijjártó: ezért még Londonból is érdemes hazajönni

szijjártó eu (Array)
szijjártó eu (Array)

Stratégiai megállapodást kötött a kormány a British Telecom (BT), a világ egyik vezető kommunikációs szolgáltatásokat és megoldásokat kínáló nagyvállalatának magyarországi regionális szolgáltatóközpontjával az együttműködés megerősítése érdekében – írta a tárca közleménye.

Szijjártó Péter elmondta, a BT-vel kötött a 67. stratégiai megállapodása a kormánynak, az idén pedig a második, és újabb sikerpontot jelent a magyar-brit kapcsolatokban.

37 ezren dolgoznak az iparágban

A szolgáltatóközpontok jelentős mértékben kiveszik részüket a magyar gazdaság fejlődéséből, ez az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat. Tavaly az autóipar után ide érkezett a legtöbb beruházás, a sikeresen letárgyalt 67-ből tizenkettő. Magyarországon 90 szolgáltatóközpont van, 37 ezer fiatal alkalmazottal.

A miniszter elmondta, a szolgáltató központok egyre magasabb hozzáadott értéket képviselnek, és nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a jól képzett, nyelveket beszélő fiatalok Magyarországon maradjanak, mert

a BT és a hozzá hasonló vállalatok olyan presztízsű és olyan fizetésű munkákat tudnak kínálni, amelyek miatt nemcsak érdemes itthon maradni, hanem érdemes még Londonból is hazajönni

– tette hozzá Szijjártó.

Iain Lindsay magyarországi brit nagykövet – aki beszédét részben magyarul mondta el – hangsúlyozta, kiemelt prioritásnak tekinti a bilaterális üzleti kapcsolatok erősítését Magyarországgal. A brit kormány nagyra értékeli a magyar kormány támogató hozzáállását.

Nina Wegner, a BT alelnöke hangsúlyozta, nemcsak rövid távra ruháztak be Magyarországon. Kifejtette, a gazdasági környezet együttműködő, támogatja törekvéseik megvalósítását. Az új munkahelyek teremtése mindkét fél számára nagyon fontos, írta a külgazdasági és külügyi tárca közleménye.

Szabó Zoltán, a szolgáltatóközpont ügyvezető igazgatója kitért arra is, hogy 2015-ben a BT regionális szolgáltatóközpontja nyerte el a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) valamint a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által odaítélt, Magyarország legjobb szolgáltató központjának járó kiválósági díjat, majd 2016 februárjában a negyedik CEE Shared Services and Outsourcing díjkiosztó gálán a kelet-közép-európai régió legjobb szolgáltató központjának választották.

A British Telekom Magyarországon

A BT 17 éve van jelen Magyarországon. A vállalat budapesti és debreceni irodáiban dolgozó szakemberek 15 országban, 18 különböző nyelven nyújtanak széleskörű szolgáltatást a BT leányvállalatai, üzleti partnerei, valamint több mint 3000 multinacionális szervezet számára. A szolgáltató központ tevékenységei között szerepel az ügyfélmenedzsment, a pénzügyi szolgáltatások, a humán erőforrás menedzsment és üzleti adminisztráció, valamint a hálózati és IT-megoldások tervezése, fejlesztése, implementálása és üzemeltetése is. A munkavállalók 92 százaléka magyar, 85 százalékuk felsőfokú végzettséggel rendelkezik, átlagban több mint két idegen nyelven beszélnek felsőfokú szinten, átlagéletkoruk 32 év.

Nem tudni, mit jelent a stratégiai megállapodás

A multik sok uniós ország kormányától kapnak kedvezményes csomagokat, így a magyar kormánytól is. A kedvezményes csomagoknak számos eleme van. Magyarországon az a különbség, hogy nem tudni, ezek az elemek mit tartalmaznak. Legalábbis az adókedvezmények mértéke, köre eddig nem volt nyilvános a kormány akaratából. Pedig elvben egy beruházáshoz nyújtható állami támogatás mértékéről – többek közt a fejlesztési adókedvezményről – a beruházás megkezdése előtt születik döntés az Európai Bizottság jóváhagyásával, mondta Széll Bernadett, az LMP képviselője.

Az NGM tavaly azonban változatos indokokkal tagadta meg a választ a stratégiai partnereknek nyújtott támogatásokra vonatkozó adatkérésemre. A fejlesztési adókedvezmények kapcsán az adótitokra hivatkoztak. Az adatkérési perben is váltig állították, hogy az adókedvezmények nem közérdekű adatok, a közvetlen állami támogatások – mint a munkahely-teremtési támogatás – adatait pedig nem kezeli a tárca.

– mondta a képviselő.

Az LMP jogerősen pert nyert a Nemzetgazdasági Minisztériummal szemben, így a tárcának hamarosan nyilvánosságra kell hoznia a stratégiai partnereknek nyújtott adókedvezmények mértékét.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik