szijjártó eu (Array)
Gazdaság

Szijjártó: ezért még Londonból is érdemes hazajönni

24.hu
24.hu

2016. 05. 13. 15:05

Korábban a témában:

Stratégiai megállapodást kötött a kormány a British Telecom (BT), a világ egyik vezető kommunikációs szolgáltatásokat és megoldásokat kínáló nagyvállalatának magyarországi regionális szolgáltatóközpontjával az együttműködés megerősítése érdekében – írta a tárca közleménye.

Szijjártó Péter elmondta, a BT-vel kötött a 67. stratégiai megállapodása a kormánynak, az idén pedig a második, és újabb sikerpontot jelent a magyar-brit kapcsolatokban.

37 ezren dolgoznak az iparágban

A szolgáltatóközpontok jelentős mértékben kiveszik részüket a magyar gazdaság fejlődéséből, ez az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat. Tavaly az autóipar után ide érkezett a legtöbb beruházás, a sikeresen letárgyalt 67-ből tizenkettő. Magyarországon 90 szolgáltatóközpont van, 37 ezer fiatal alkalmazottal.

A miniszter elmondta, a szolgáltató központok egyre magasabb hozzáadott értéket képviselnek, és nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a jól képzett, nyelveket beszélő fiatalok Magyarországon maradjanak, mert

a BT és a hozzá hasonló vállalatok olyan presztízsű és olyan fizetésű munkákat tudnak kínálni, amelyek miatt nemcsak érdemes itthon maradni, hanem érdemes még Londonból is hazajönni

– tette hozzá Szijjártó.

Iain Lindsay magyarországi brit nagykövet – aki beszédét részben magyarul mondta el – hangsúlyozta, kiemelt prioritásnak tekinti a bilaterális üzleti kapcsolatok erősítését Magyarországgal. A brit kormány nagyra értékeli a magyar kormány támogató hozzáállását.

Nina Wegner, a BT alelnöke hangsúlyozta, nemcsak rövid távra ruháztak be Magyarországon. Kifejtette, a gazdasági környezet együttműködő, támogatja törekvéseik megvalósítását. Az új munkahelyek teremtése mindkét fél számára nagyon fontos, írta a külgazdasági és külügyi tárca közleménye.

Szabó Zoltán, a szolgáltatóközpont ügyvezető igazgatója kitért arra is, hogy 2015-ben a BT regionális szolgáltatóközpontja nyerte el a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) valamint a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által odaítélt, Magyarország legjobb szolgáltató központjának járó kiválósági díjat, majd 2016 februárjában a negyedik CEE Shared Services and Outsourcing díjkiosztó gálán a kelet-közép-európai régió legjobb szolgáltató központjának választották.

A British Telekom Magyarországon

A BT 17 éve van jelen Magyarországon. A vállalat budapesti és debreceni irodáiban dolgozó szakemberek 15 országban, 18 különböző nyelven nyújtanak széleskörű szolgáltatást a BT leányvállalatai, üzleti partnerei, valamint több mint 3000 multinacionális szervezet számára. A szolgáltató központ tevékenységei között szerepel az ügyfélmenedzsment, a pénzügyi szolgáltatások, a humán erőforrás menedzsment és üzleti adminisztráció, valamint a hálózati és IT-megoldások tervezése, fejlesztése, implementálása és üzemeltetése is. A munkavállalók 92 százaléka magyar, 85 százalékuk felsőfokú végzettséggel rendelkezik, átlagban több mint két idegen nyelven beszélnek felsőfokú szinten, átlagéletkoruk 32 év.

Nem tudni, mit jelent a stratégiai megállapodás

A multik sok uniós ország kormányától kapnak kedvezményes csomagokat, így a magyar kormánytól is. A kedvezményes csomagoknak számos eleme van. Magyarországon az a különbség, hogy nem tudni, ezek az elemek mit tartalmaznak. Legalábbis az adókedvezmények mértéke, köre eddig nem volt nyilvános a kormány akaratából. Pedig elvben egy beruházáshoz nyújtható állami támogatás mértékéről – többek közt a fejlesztési adókedvezményről – a beruházás megkezdése előtt születik döntés az Európai Bizottság jóváhagyásával, mondta Széll Bernadett, az LMP képviselője.

Az NGM tavaly azonban változatos indokokkal tagadta meg a választ a stratégiai partnereknek nyújtott támogatásokra vonatkozó adatkérésemre. A fejlesztési adókedvezmények kapcsán az adótitokra hivatkoztak. Az adatkérési perben is váltig állították, hogy az adókedvezmények nem közérdekű adatok, a közvetlen állami támogatások – mint a munkahely-teremtési támogatás – adatait pedig nem kezeli a tárca.

– mondta a képviselő.

Az LMP jogerősen pert nyert a Nemzetgazdasági Minisztériummal szemben, így a tárcának hamarosan nyilvánosságra kell hoznia a stratégiai partnereknek nyújtott adókedvezmények mértékét.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.