Gazdaság

A kormány titkosítaná az energiacégek gazdasági adatait

banai-peter-beno(210x140).jpg (Array)
banai-peter-beno(210x140).jpg (Array)

Az Országgyűlés megkezdte a jövő évi költségvetést megalapozó törvénycsomag tárgyalását. Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára expozéjában azt mondta: egy módosító javaslatuk lehetővé teszi, hogy a köztulajdonban álló gazdasági társaságok, illetve az általuk irányított vállalkozások tevékenységével összefüggő adatok, szerződések, szerződéskötést megelőző döntések, illetve az üzleti titoknak minősülő egyéb adatok ne legyenek megismerhetők.

A tevékenységgel összefüggő korlátozás csak az ország energiaellátását biztosító állami tulajdonú gazdasági társaságokra vonatkozik, míg az üzleti titok megismerhetőségére vonatkozó rendelkezés valamennyi köztulajdonban álló társaságra, de csak a törvényben a meghatározott feltételek teljesülése esetén – hangsúlyozta.

Elmondta: mivel a paksi atomerőmű bővítés finanszírozása részben közvetlen állami hitelfelvétel útján történik, ezért a törvényjavaslat speciális felhatalmazást ad az Államadósság Kezelő Központ számára a projekt kapcsán teljesítendő állami kiadások technikailag egységes kezelése érdekében.

(MTI)

Nyitóképünkön Banai Péter Benő látható. Fotó: MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik