Gazdaság

Megvan, miért fogott padlót az ipar márciusban

autogyar(210x140).jpg (Array)
autogyar(210x140).jpg (Array)

2016 márciusában az ipari termelés volumene 4,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. (A KSH első becslésében közölt márciusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.) Munkanaphatástól megtisztítva a termelés volumene 2,4 százalékkal kisebb volt 2015 márciusához képest.

Idén már másodszor esett vissza az ipari termelés. Januárban éves és havi szinten is csökkenést mutatott az ipar, akkor az autóipar miatt. Februárban viszont úgy tűnt, kezd magához térni a termelés. A márciusi adatok nem ezt igazolják.

Az előző hónaphoz (februárhoz) viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,1 százalékkal mérséklődött.

Visszaesett az export és a belföldi értékesítés is

Idén márciusban az ipari export volumene is 4,8 százalékkal kisebb volt, mint 2015 harmadik hónapjában. A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét adó két alág közül a 36 százalékot kitevő járműgyártás kivitele 8,6 százalékkal esett vissza. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export egyhetedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai viszont 4,6 százalékkal nőttek.

Az ipar belföldi értékesítése 4,7, ezen belül a feldolgozóiparé 2,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az ipar mindhárom ágában csökkent a termelés: a döntő súlyt (94%) képviselő feldolgozóiparban 4,4, az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 0,2, a csekély súlyú bányászatban 40 százalékkal.

Feldolgozóipar

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül ötben emelkedett (0,3 és 5,5% között), míg a többi alágban 0,5 és 23% közötti mértékben csökkent a termelés az előző év azonos hónapjához képest.

  • A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés mintegy egyharmadát kitevő járműgyártás kibocsátása 6,7 százalékkal esett vissza. A két meghatározó – az alág kibocsátásának együttesen 97 százalékát adó – alágazat közül a közúti gépjármű gyártása számottevően, 14,4 százalékkal csökkent, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása ugyanakkor 2,7 százalékkal nőtt. A gyengébb teljesítmény az iparág új rendelésmutatóiban is tükröződik.
  • A feldolgozóipari rangsorban második alág, a feldolgozóipari termelésből 12 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,0 százalékkal bővült. Az iparág két legnagyobb alágazata közül a jelentősebb, az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása 1,8 százalékkal nőtt, a kisebbik, a híradás-technikai berendezés gyártása 1,0 százalékkal mérséklődött. Kiugróan, 33 százalékkal emelkedett az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása alágazat.
  • A harmadik legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelés több mint 10 százalékát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,6 százalékkal mérséklődött az összes értékesítés 39 százalékát adó külpiaci eladások csökkenése miatt, a hazai eladások ugyanakkor nőttek. Az alág tíz alágazatából háromban 2,7 és 32% közötti volumenbővülést, a másik hétben viszont 0,4 és 30% közötti visszaesést mértek. A legnagyobb (az alág termelésének 25 százalékát adó) alágazat, a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 3,6 százalékkal csökkent, míg a legnagyobb mértékben, 32 százalékkal – az alág kibocsátásából 14 százalékkal részesedő – takarmány gyártása nőtt.
  • Folytatódott a termelésbővülés a kisebb súlyú villamos berendezés gyártásában: a kibocsátás 2,5 százalékkal emelkedett. Mindkét értékesítési irányban nagyobb volt a kereslet, mint egy évvel ezelőtt.
  • Megállt a növekedés a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában: a termelés 0,8 százalékkal mérséklődött. A KSH megjegyzi, az alágban legutoljára 2014 augusztusában mértek csökkenést (1,9%).
  • A legnagyobb mértékben (5,5%) a kis súlyú egyéb feldolgozóipar termelése emelkedett. Az alág három ágazatából kettőben nőtt a volumen, a legnagyobb ágazatban, az orvosi eszköz gyártását is magába foglaló egyéb feldolgozóipari tevékenységben 10,9 százalékkal.
  • Folytatódott a visszaesés a vegyi anyag, termék gyártásában: a termelés 4,6 százalékkal csökkent.
  • Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 23 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás maradt el az egy évvel korábbitól, mind a hazai, mind a külpiaci eladások visszaesése következtében.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 6,9 százalékkal csökkent 2015 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 0,4 százalékkal nőttek, azonban az új exportrendelések 7,9 százalékkal visszaestek. Az összes rendelésállomány 5,1 százalékkal meghaladta a 2015. márciusit.

Az év első három hónapjában

Az ipari termelés 0,3  százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 65 százalékát adó külpiaci eladások volumene 1,1 százalékkal nőtt, a 35 százalékát képviselő hazai értékesítésé 1,7 százalékkal csökkent.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 2,2 százalékos csökkenése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,9 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés három régióban, Nyugat-Dunántúlon (4,9%), Közép-Magyarországon (3,8%), valamint Dél-Alföldön (1,1%) csökkent. A többi négy régióban 0,7 és 14,7% közötti volumennövekedést regisztráltak, a legnagyobb mértékűt Dél-Dunántúlon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik