Gazdaság

Megszüntetnék a készpénzes áfás számlát

Szamla(960x640)(2).jpg (számla)
Szamla(960x640)(2).jpg (számla)
Az Együtt azt javasolja, hogy a kisvállalkozások érdekében szüntessék meg a készpénzes áfás számlát, illetve növeljék a bankkártyás fizetőhelyek számát.

Pápa Levente alelnök az MTI-nek csütörtökön amellett érvelt, hogy a készpénzes áfás számla helyett a vállalkozások – árbevételük öt százalékáig – elszámolhatnák az egyszerű pénztári nyugtákat. A többi esetben elektronikus úton kellene fizetniük, az online kasszák pedig automatikusan, az interneten elküldenék az áfás számlát a vállalkozásnak és az adóhatóságnak.

Ahogy írtunk róla, a könyvelők is helyeselnék, ha a papír alapú számlázásról átszoktatnák a vállalkozókat az elektronikus számlázásra, sőt, azt ingyenessé is tennék. Mert mint Ruszin Zsolt adószakértő fogalmazott, a számlatömb jelent kockázatot, nem a szoftver.

Az ellenzéki párt javasolja azt is: a kormány nyújtson támogatást ahhoz, hogy legalább harmincezerrel növeljék a bankkártyás fizetésre alkalmas, úgynevezett POS-terminálok számát.

Az Együtt a kisvállalkozások helyett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra terhelné az online kasszák éves kötelező ellenőrzésének minden terhét. Emellett indítványozzák, hogy a vállalkozások a jövőben ugyanarra az egy számlára utalhassák az összes közterhüket. Ezt egyébként a kormány még 2011-ben ígérte meg, elvi lehetőség van is rá, az EFER-en keresztül, de könyvelők véleménye szerint használhatatlan a rendszer.

Az ellenzéki párt azt is javasolja még, hogy legyen egy úgynevezett adminisztratív plafon. Utóbbi kötelezné a kormányt, hogy ha új intézkedéssel növeli a kisvállalkozások adminisztratív terheit, akkor azzal párhuzamosan, ugyanolyan mértékben csökkentse régebbi adminisztrációs kötelezettségeket.

Pápa Levente szorgalmazta továbbá, hogy tegyék közérthetővé a hivatali leveleket, valamint hogy a szabályok ellen vétő kisvállalkozókat először figyelmeztessék és csak a második eset után sújtsák pénzbüntetéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik