Gazdaság

Volt elég bevétele a kormánynak, Varga kerülete 300 milliót kap uszodafejlesztésre

Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(960x640).jpg (Array)
Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(960x640).jpg (Array)

A kormány 300 millió forinttal járul hozzá a főváros II. kerületében 2018-ra elkészülő uszoda megvalósításához. Az erről szóló szándéknyilatkozatot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Budapest II-III. kerületének országgyűlési képviselője adta át Láng Zsolt II. kerületi polgármesternek. Az eseményen Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta: a városrészben több sportberuházás is kormányzati segítséggel készült el.

Az NGM közleménye szerint a kormánytámogatásról szóló szándéknyilatkozat aláírása kapcsán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kijelentette: az egyre több települési beruházás megvalósításához az alapot a nemzetgazdaság jó teljesítménye és a fegyelmezett költségvetési gazdálkodás sikerei teremtették meg. Vagyis a tavalyi várakozásokon felüli bevételek tették lehetővé a költekezést. (Ez utóbbi az MTI megfogalmazása.)

A miniszter az MTI tudósítása szerint azt is kiemelte: a kormány nem változtat a társasági adókedvezmény rendszerén, továbbra is lehetőséget szeretnének adni arra, hogy az ilyen jellegű sportcélú beruházásoknál a társasági adó (tao) bizonyos részét fel lehessen használni.

Láng Zsolt, II. kerületi polgármester elmondta: a mintegy négymilliárd forintos beruházás 70 százaléka, 2,8 milliárd forint származik vállalatok tao-felajánlásából. Kérdésre válaszolva azt is közölte, hogy mintegy 1 milliárd forintot önerőként az önkormányzat ad a fejlesztéshez.

Régi igénye volt ez a II. kerületnek

Hozzátette: a főváros II. kerületében is számos fejlesztés indulhatott el 2010-et követően a kormány, valamint a II. kerületi és a fővárosi önkormányzat együttműködésének köszönhetően. A Millenáris kibővítése, a Gül Baba türbe környezetének rekonstrukciója, a Klebelsberg-kastély felújítása, a közösségi közlekedés modernizálása mellett az egyik legnagyobb szabású fejlesztés, a hidegkúti uszoda is kormányzati segítséggel valósul meg – jelentette ki a tárcavezető.

A II. kerületi településrész lakóinak régi igénye volt az uszoda megépülése – mutatott rá Varga Mihály. Hozzátette: a több évtizedes elvárás indokolt, hiszen a gyerekek úszásoktatása sem megoldott, a legközelebbi létesítmény, a Császár-Komjádi uszoda, a távolság és a forgalom nagysága miatt sokaknak csak nehezen közelíthető meg.

A kormány, az önkormányzat és a vállalkozói szféra együttműködésének köszönhetően azonban végre megépülhet a pesthidegkúti uszoda. A kormány a 2016-os költségvetésben 300 millió forint közvetlen forrást biztosít a fejlesztésre – mondta el Varga Mihály, hozzátéve, közvetett támogatást jelent a társasági adó sportcélú kedvezménye, amellyel a helyi vállalatok segíthetnek a beruházás megvalósulásában. A szakminiszter rámutatott: az egyik legpéldásabban gazdálkodó fővárosi önkormányzat a II. kerületi, így a helyhatóság is jelentős mértékben tudja támogatni a fejlesztést.
Az úszó- és vízilabda-rendezvények lebonyolítására is alkalmas beruházás mintegy négymilliárd forintba kerül. Az építkezés az előzetes számítások szerint várhatóan 2017 tavaszán kezdődik el, és egyévnyi építési idővel számolva 2018 tavaszán adhatják át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik