Gazdaság

Venezuela fürdik az olajban, de orvosi ellátás gyakorlatilag nincsen

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 05. 10. 13:23

Nagyon mélyen gyökerező problémákkal küszködik Venezuela. Túlságosan az olajiparra épített az ország, miközben a gazdaság többi szegmense gyakorlatilag haldoklik. A mostani választást a demokratikus ellenzék nyerte meg, ami egy lassú változást előremozdíthat, de nem lesz könnyű.  
Korábban a témában:

Venezuelában komoly krízis van jelenleg, ami nem merül ki csupán egy gazdasági válságban. Ez a romló folyamat már a most regnáló elnök előtt elkezdődött, ’99-ben, amikor Hugo Chavez hatalomra került. Ő egy nagyon markáns baloldali gazdaságpolitikát folytatott, államosítások kezdődtek meg és olyan szociális intézkedéseket vezetett be, amelyek igencsak megnövelték a népszerűségét. Ezeket az változtatásokat azért tudta meglépni, mert akkor az olaj világpiaci ára egy felívelő trendben tartózkodott. Inkább látszat intézkedéseknek voltak ezek, mert lényegi, strukturális változtatásokat, az ipar diverzifikálását nem hajtottak végre. Leépült az önellátás, még az a kicsi is, ami korábbról az országban maradt és inkább az import felé fordult az ország, amit később már nem tudtak finanszírozni.

Az egészségügyben is igen nagymértékű hiányok vannak, már nem tud az ország megfelelő orvosi ellátást biztosítani. Újranyitották a kolumbiai határt, ahol azok a betegek mennek át, akik abban reménykednek, hogy a szomszédban jobb egészségügyi ellátásban tudnak részesülni.

A legutóbbi választásokon az emberek, már nem a jelenlegi elnököt, Madurót delegáló pártra szavaztak, hanem a demokratikus ellenzékre, aki így már kétharmados többséggel vesz részt a törvényhozásban. Ez a változás valamelyest elősegíti a fejlődést, ám az országban olyan mélyen gyökerező problémák vannak jelen, hogy nem lesz könnyű dolguk. A helyzetet dr. Vogel Dávid foglalta össze a GazdaságTV.hu oldalán.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.