Gazdaság

Megzuhant az export és az import is

2016. márciusban az export euróban számított értéke 3,4, az importé 3,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi magas bázishoz képest. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 44 millió euróval visszaesett. Az év első három hónapjában a kivitel euróértéke 1,6, a behozatalé 2,3 százalékkal bővült – jelentette első becslésében a KSH.

Márciusban

  • a kivitel értéke 8,0 milliárd eurót (2496 milliárd forintot), a behozatalé 7,1 milliárd eurót (2196 milliárd forintot) tett ki;
  • a külkereskedelmi mérleg aktívuma 966 millió euró (300 milliárd forint) volt;
  • a kivitel 80, a behozatal 78 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Január–márciusban

  • a kivitel értéke 22,6 milliárd euró (7064 milliárd forint), a behozatalé 20,2 milliárd euró (6293 milliárd forint), a külkereskedelmi mérleg aktívuma 2,5 milliárd euró (771 milliárd forint) volt.
  • az egy évvel korábbihoz képest a kivitel euróértéke 1,6, a behozatalé 2,3 százalékkal emelkedett;
  • a külkereskedelmi mérleg többlete 108 millió euróval csökkent.

Az elemzők erre számítanak

A külkereskedelmi többlet emelkedésére számítanak az MTI-nek pénteken nyilatkozó elemzők a következő hónapok során a márciusi csökkenés ellenére, az éves többlet elérheti vagy meghaladhatja a 8 milliárd eurót.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint negatív meglepetés volt a márciusi külkereskedelmi adat, amely szerint 44 millió euróval csökkent a mérlegtöbblet éves összevetésben. A szakértő növekedésre számított. Úgy vélte, a vártnál jelentősen gyengébb ipari adatok húzták magukkal lefelé a külkereskedelmi egyenleget márciusban. Hozzátette: a 966 millió eurós külkereskedelmi többlet még mindig masszívnak tekinthető, az év egészére pedig 8 milliárd eurós szufficitet vár.

Elmondta: az áprilisi beszerzési menedzser-index (BMI) erősödött a márciusihoz képest, így az elemző arra számít, hogy a második negyedévben stabilizálódik az ipari termelés és legkésőbb a harmadik negyedévtől újra növekedésnek indul. Ez húzhatja magával az export növekedését is, ezért az Erste elemzője nem vár jelentős zsugorodást a külkereskedelmi többletben. Mint hozzátette, optimista a növekedést illetően, nem lát aggodalomra okot adó jelet a külső, euróövezeti konjunkturális helyzetben.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte: az ipari termelés feltehető élénkülésével az export újra erősebb növekedést mutathat a következő hónapokban, így a külkereskedelmi többlet is újra emelkedhet. Idén a tavalyinál is alacsonyabb olajárak miatt a külkereskedelmi többlet 8,8 milliárd euró közelébe emelkedhet – tette hozzá. Noha az idei évben az elemző szerint a kivitelre kockázatot jelenthet Kína és más feltörekvő gazdaságok lassulása, ezt azonban ellensúlyozhatja a Magyarország számára lényegesebb európai gazdaságok némi növekedése, amit az európai autóeladások dinamikus, egyes hónapokban két számjegyű növekedése is alátámaszt – írta  kommentárjában az elemző.

A szakértő szerint a külkereskedelem rekord mértékű többlete támogatja a nemzetgazdaság külső finanszírozási képességének masszív többletét is, így eltűnhet a nettó külső adósság a következő években. Suppan Gergely szerint az sem kizárt, hogy az évtized végére az ország nettó külső hitelezővé válik. Úgy vélte, ennek hatására a külső sérülékenység szignifikánsan csökkenni fog, ami a pénzügyi stabilitás megszilárdulásához, végső soron pedig a hitelminősítések további javulásához vezethet.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik