Gazdaság

Csak a csok húzza a lakásárakat az agglomerációban

A budapesti ingatlanárak drágulásának következtében 2016 első negyedévében jelentősen megnőtt a kereslet az agglomerációban található ingatlanok, építési telkek iránt a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénylők körében – ez derült ki a City Cartel ingatlanközvetítő hálózat adataiból.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint az agglomerációban jellemzően a fővároshoz közeli, 20 kilométeres távolságon belüli települések legnépszerűbbek a vásárlók körében. A legnagyobb az érdeklődés Budakeszin, Szentendrén és Dunakeszin található építési telkek iránt – közölték.

A City Cartel adatai alapján a budai agglomerációban található építési telkek ára jelenleg négyzetméterenként 8000-15 000 forint között mozog. A népszerűbb települések esetén az árak az átlagosnál magasabbak, így például míg Budakeszin négyzetméterenként 15 000-20 000 forintos áron, Pilisvörösváron már négyzetméterenként 8 000-12 000 forintért is találhatnak építési telket az érdeklődők.

Az agglomerációban ingatlant keresők túlnyomó többsége a csok igénybevételével szándékozik vásárolni. Mivel a kedvezményt telekvásárlásra nem lehet fordítani, a csok igénylők meglehetősen árérzékenyek, így 10 millió forint alatti – leginkább 3-5 millió forint közötti – összegért megvásárolható, 600-800 négyzetméteres építési telkek keresettebbek körükben. A telekvásárláshoz szükséges önerőt a vásárlók megtakarításaikból fedezik.

A City Cartel szakértői szerint az agglomerációs ingatlanpiacon rövidtávon az építési telkek drágulására, egyes területeken – a megnövekedett kereslet miatt – a hiányára is fel kell készülni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik