Gazdaság

MTI: a Fitch májusban felminősítheti Magyarországot

fitch (fitch)
fitch (fitch)

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Fitch Ratings hitelminősítő már ebben a hónapban visszaemelheti a magyar államadós-besorolást a befektetési ajánlású kategóriába, és később valószínűleg a Moody’s Investors Service is hasonló döntést hoz – írta az MTI.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport az európai feltörekvő térségről összeállított, szerdán Londonban ismertetett havi helyzetértékelésében Magyarországról azt állapította meg, hogy az elmúlt években stabilabbá és kiszámíthatóbbá váltak a gazdaságpolitika elemei, javult a külső fizetési helyzet és konszolidálódott a költségvetési politika.

A JP Morgan londoni elemzői szerint “valószínűnek tűnik”, hogy a Fitch már a május 20-án esedékes felülvizsgálaton felminősíti Magyarországot.

A várva várt felminősítés: lesz-e egyáltalán?

Palócz Éva, a Kopint-Tárki igazgatója azt mondta egy konferencián, hogy a pénzügyi indikátorok alapján már régen felminősítették volna Magyarországot, a politikai és üzleti környezetben lévő kockázatok miatt azonban ez késett. Bár évek óta vártuk, hogy végre felminősítsenek minket, most azonban egyre nagyobb esély van rá, hogy idén is bóvliban maradunk – fogalmaznak a K&H Alapkezelő szakértői. Elemzői konszenzus szerint az elmúlt hetekben mind az MNB, mind a kormány jelentős fordulatot hajtott végre. Ezt, vagyis a költségvetési fegyelem túlzott lazítását (bár jótékonyan hat majd a gazdasági növekedésre) a hitelminősítők negatívan értékelhetik a felminősítés szempontjából, ezért Magyarország idén is a bóvliban maradhat. Az IMF éves konzultációs jelentése elismeri a jó makroadatokat, de arra figyelmeztet, hogy a magyar gazdaságpolitika eszközei (pl. az egyre növekvő állami szerepvállalás a gazdaságban, vagy az állami szabályozás kiszámíthatatlansága) rendkívül kockázatosak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik