Gazdaság

Az ukrán helyzet érdektelenségbe fulladt

Ukrajnát gyakorlatilag kettős érdektelenség övezi, egyik oldalon az EU részéről, akik megígérték a vízummentességet Kijevnek, ám több ok miatt ezt húzzák halasztják. Másrészről ott van Oroszország, aki szintén keveset törődik az ukránokkal, a saját belpolitikai helyzete miatt. Kijev háborúval hívja fel magára a figyelmet.

Ismét dörögnek a fegyverek Kelet-Ukrajnában, akárcsak tavaly szeptember, a tűzszünet életbelépése előtt. Közben Kijevben súlyos kormányválság robbant ki, Arszenyij Jacenyuk miniszterelnököt lemondatták. Az új kormányfő Volodimir Hrojszman, aki Petro Porosenko elnök embere. Feladata akad majd bőven. Egy minapi közvélemény-kutatás szerint az ukránok még annyira sem bíznak
a jelenlegi politikai vezetésben, mint korábban a Moszkvához húzó Janukovicsban és csapatában, amelyet 2014 elején a Majdan mozgalom néven ismert események elsöpörtek. Mind Európa, mind Ukrajna kimerültnek és közönyösebbnek látszik a közös cél nehézségei láttán – foglalta össze Dózsa György, a Figyelő újságírója az észak-keleti szomszédunknál zajló eseményeket.

Dózsa György újságíró véleménye:

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik