Gazdaság

A fideszes tag több időt és pénzt kért ahhoz, hogy befejezze a Matolcsy-alapítványok vizsgálatát

A Világgazdaság hétfői száma szerint több időt és pénzt kért Madarász László, az MNB felügyelőbizottságának fideszes delegáltja ahhoz, hogy befejezze a jegybanki alapítványok létrehozásának körülményeit, illetve azok jogszerűségét tisztázó kutakodást.

A jogszerűség vizsgálatával már tavaly szeptemberben megbízták Madarászt, de a VG szerint még legalább egy hónapot várni kell a jelentés elkészültére, vagyis az a következő, május 20-i fb-ülésen még biztosan nem kerül szóba.

A halasztást Madarász a múlt pénteki ülésen az új információk napvilágra kerülésével indokolta, vagyis azzal, hogy a jegybank nyilvánosságra hozta, alapítványai mire költöttek el temérdek mennyiségű közpénzt.

Tavaly szeptemberben elindult két másik vizsgálat is, azok már lezárultak. Az fb öt igen és egy nem szavazat mellett elfogadta a KDNP-s tagja, Szényei Gábor András által elkészített jelentést, ő jogszerűnek találta azt, hogy az MNB eddig 75 milliárd forintot elköltött a 2018 végéig 100 millió eurós keretösszegű műkincsvásárlási Értékprogram keretében.

A jobbikos delegált, Nyikos László is vizsgálódott, a jegybank hat ingatlanvásárlásáról készült jelentése csak egy igen szavazatot kapott, valamint egy nemet, míg négyen tartózkodtak.

A dokumentumot titkosították, leszavazták Nyikos azon javaslatát is, hogy a jelentés kerüljön fel a jegybank honlapjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik