Gazdaság

Nagyot téved, ha azt gondolja, még ráér a fűtésen gondolkodni

Bár egyelőre úgy néz ki, hogy enyhe telet, de mint tudjuk, jöhet még meglepetés, az előrelátóak pedig már akár a következő fűtési szezonra is készülnek. Íme, most néhány tipp, amire érdemes figyelni.

Megéri geotermikus energiára váltani?

Bár terjednek az ilyen berendezések, ezt segíti az állami támogatás is, de ez korántsem annyi, hogy a fennmaradó önrészt az átlag magyar fel tudná vállalni. Jó hívószó, hogy a negyedébe kerül az üzemeltetése, de a bekerülési ár alapján a 8-10 éves megtérülés sem garantált. Azoknak ajánlható ez a megoldás, akik környezettudatosan szeretnének élni, és megengedhetik maguknak a szükséges többletberuházást.

Egy új építésű családi házba milyen fűtési mód javasolt?

Kérdés, hogy hol van a ház, illetve milyen a hőszigetelése. A megkérdezett szakértő nagy valószínűséggel kondenzációs gázkazánnal működő fűtési rendszer javasolna, amelyet radiátorral vagy felületfűtéssel, fal-, mennyezet-, illetve padlófűtéssel kombinálna. Ha a beruházási költségek engedik, akkor a geotermikus megoldáson belül a levegő-víz-hőszivattyús megoldás is ajánlható.

A társasházak lakói nem nagyon válogathatnak a fűtési típusok közül. Hogy legyen okos az, akinek már ki van építve a rendszer?

A jól megépített társasházakban, ha központi kazánházról kiépített fűtés van, és az jó minőségű, hovatovább zárt égésterű, akár gazdaságosabb is lehet, mint az egyedi fűtéses rendszer. A gázkonvektoros fűtésű lakásba költözést nem javasolja a szakértő, mert ott nagyon szökik az energia. Használt lakás vásárlásakor nem is igazán fűtési rendszert kell választani, hanem házminőséget. Ha vételt fontolgat, vizsgálja meg a ház szigetelését, a nyílászárókat és ügyeljen arra, hogy a lehető legkisebb hővesztesége legyen a lakásnak.

Arról, hogy milyen, ha okosan fűt, az Otthonok és Megoldások oldalán olvashat. A folytatásért kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik