Gazdaság

Megregulázta a GVH az ismert sampongyártót egy reklám miatt

fésül haj (szőke kislány, fésű, )
fésül haj (szőke kislány, fésű, )
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a Procter & Gamble RSC Regionális Szolgáltató Kft. és a Procter & Gamble Magyarország Nagykereskedelmi Kkt. (Procter & Gamble) vállalásait a Head and Shoulders Anti-Hairfall hajápoló termékcsaládra vonatkozó kommunikációjával kapcsolatban. A GVH jogsértést nem állapított meg az ügyben, és bírságot sem szabott ki.

A GVH azt vizsgálta, hogy a vállalkozások megalapozottan népszerűsítették-e a hajhullásra megoldást kínáló Head and Shoulders Anti-Hairfall termékek hajhullást csökkentő hatásait reklámjaikban.

A GVH a vállalkozások vállalásai alapján kötelezettségként írta elő, hogy a vállalkozások

ne használjanak általános utalást a hajhulláscsökkentő hatásra a Head and Shoulders Anti-Hairfall termékcsalád népszerűsítésekor.2016. október 1-ig kivezetik a Head and Shoulders Anti-Hairfall termékcsaládot a magyarországi piacról, úgy, hogy a termékcsalád helyett más elnevezésű (a hajhullásra nevében nem utaló) termékcsaládot fognak bevezetni. (A vállalás szerint az új termékcsaládnak sem az elnevezése, sem a reklámjai nem fognak általánosságban utalni a hajhullásra: a termékek kommunikációjában a vállalkozások a hajtöredezés elleni védelemre helyezik a hangsúlyt.)

A GVH a kötelezettségvállalási nyilatkozat tartalmának mérlegelése után úgy ítélte meg, hogy a közérdek védelme hatékonyan biztosítható a vállalások elfogadásával, e mellett a GVH az alábbi körülményeket értékelte:

  • a vállalkozások önként hagytak fel a vizsgált kommunikációs gyakorlattal, és így valószínűsíthetően csökken az észlelt probléma ismétlődésének kockázata is;
  • a vállalkozások ugyan már az eljárás versenytanácsi szakában, de még az előzetes álláspont kézhezvétele előtt nyújtották be vállalásaikat;
  • a kötelezettségvállalás túlmutat a konkrét ügyön, így útmutatásul szolgálhat a versenytársak számára kommunikációs tevékenységük alakításakor;
  • a kötelezettségek megfelelnek az ellenőrizhetőség követelményének.

Egy kötelezettségvállalási nyilatkozat elbírálásakor a GVH elsődleges célja a közérdek hatékony védelmének biztosítása. Kötelezettségvállalással hatékonyabban érhető el, hogy a vállalkozás összhangba hozza magatartását az alkalmazandó jogszabályi rendelkezésekkel, és a döntés egyúttal iránymutatást ad más piaci szereplők számára. A GVH a döntés meghozatalakor értékeli a kötelezettségvállalás elfogadása mellett és ellen szóló körülményeket, figyelemmel az érintett piac sajátosságaira.

A GVH egyébiránt megszüntette az eljárást a Head & Shoulders termékcsalád népszerűsítése során alkalmazott

  • „akár 100%-ig korpamentes haj” szlogen

és a

  • „No.1. Világszerte*, * a P&G számítása, a Nielsen […] közötti időszakra vonatkozó eladási adatai alapján”

állítás vonatkozásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik