Gazdaság

Dőlnek a szlovák turisták Magyarországra

szlovák zászló (Array)
szlovák zászló (Array)
Rekordot döntött a hazánkba látogató szlovákiai turisták száma, ráadásul egyre több eurót hagynak Magyarországon.

Előzetes statisztikai adatok szerint 2015-ben 170 ezer szlovákiai turista látogatott Magyarországra, ez történelmi rekord – mondta Renács Szilvia, a Magyar Turizmus Zrt. szlovákiai képviseletének vezetője csütörtökön a Pozsonyban megrendezett Magyar Turizmus Napja rendezvényen.

A Magyar Turizmus Napját évente egyszer rendezik meg, az előadásokkal és prezentációkkal egybekötött rendezvénnyel elsősorban a szlovák turisztikai szakma, az ottani utazási irodák és a helyi sajtó képviselőit célozzák meg. A rendezvényre a korábbi évektől eltérően nem az év végén, hanem tavasszal került sor, és azon közel másfél tucat magyar cég képviseltette magát. Ezúttal a Szlovákiához legközelebb fekvő, Duna menti régiók mutatkoztak be. Renács elmondta,

az idén úgy döntöttünk, hogy még a szezon kezdete előtt bemutatjuk az újdonságokat, a fejlesztéseket, hogy a nagyon pozitív tendenciát mutató statisztikák ismét javulhassanak.

Tavaly az előzetes adatok szerint 170 ezer szlovák turista látogatott Magyarországra, akik 380 ezer vendégéjszakát töltöttek el, ami éves szinten 9,5 százalékos növekedés. Tavaly Szlovákia Magyarország számára a 12. legjelentősebb küldő ország volt.

Renács megjegyezte, a szlovák turisták körében gyakori, hogy egynapos vagy hétvégés kirándulásokra jönnek Magyarországra, a cél pedig az, hogy új programajánlatokkal arra ösztönözzék őket, hogy tovább maradjanak és visszatérjenek.

Felmérések szerint a szlovákiai turisták számára a gyógy- és fürdőturizmus, illetve a bor- és gasztronómiai turizmus jelenti a legnagyobb vonzerőt Magyarországon. A szlovákiai magyar turisták körében emellett a magyar kultúrához kötődő rendezvények és fesztiválok is népszerűek.

“A szlovákiai turistákra egyre inkább jellemző, hogy a minőséget keresik, a költésük is évről évre nő” – mondta Renács Szilvia, hozzátéve, Magyarországot kedvező ár-érték arányú úticélként mutatják be. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik