Gazdaság

Költségvetés 2017: újabb 45 milliárd a nemlétező olimpiára

A kormány által benyújtott jövő évi költségvetési javaslat szerint a 2016-osnál mintegy 800 millió forinttal többet, 11,78 milliárd forintot terveznek a kiemelt sportágak támogatására – írta az MTI.

Nagy örömhír a népünknek, hogy jövőre sem maradunk nagyszabású stadionfelújítások nélkül.A nemzeti stadionfejlesztési programon belül a legtöbbet a Szombathelyi Haladás Stadion felújítására adja majd a kormány, 5,6 milliárd forintot. A diósgyőri stadionra 3,769 milliárd, a székesfehérvári Sóstói úti Stadionra 1,5 milliárd, a budapesti Illovszky Stadion munkálataira 1 milliárd, míg a Bozsik Stadionra 500 millió forint van előirányozva.

45 milliárd a nemlétező olimpiára

A kormány – az ideihez hasonlóan – 2017-ben is majdnem 36 milliárd forinttal támogatja a Nemzeti Olimpiai Központ beruházását, míg a kiemelt sportágak sportfejlesztési és sportlétesítmény-fejlesztési támogatása 8 milliárd forint lesz.

A költségvetésben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tételei között szerepel a kulcsfontosságú budapesti közlekedési beruházások előkészítésére szánt 9,22 milliárd forint. Ehhez magyarázatként az áll, hogy “sikeres olimpiai pályázat esetén a már korábban tervbe vett, de későbbre ütemezett fejlesztések gyors megvalósítása szükséges; ezek előkészítése 2016-2017-ben indokolt”.

MLSZ kevesebbet kap

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) viszont megszívja, mert a 2016-os 7 milliárd forint helyett csak 3,9 milliárd forintos támogatás szerepel a büdzsében.

A költségvetésben több más sportlétesítmény-fejlesztési tétel is szerepel, a tornaterem-építési programra és a tanuszoda-fejlesztési programra pedig egyaránt 2,97-2,97 milliárd jut. A Komjádi Sportuszoda, a margitszigeti sportuszodák, a BVSC Uszoda és a balatonfűzfői uszoda rekonstrukciójára összesen 1,4 milliárdot szán a kormány, míg a Szeged-Maty-ér Olimpiai Központ fejlesztésére 800 millió forintot.

A hazai fejlesztésű programokon belül a Hungaroring Sport Zrt. támogatási összege 13,15 milliárd forint

Az idei költségvetésben több mint 27 milliárdos tételként szerepeltek a 2017-es vizes-világbajnokság megrendezéséhez szükséges kiadások, 2017-ben 23,1 milliárd van elkülönítve a rendezésre, a balatonfüredi beruházásokra és a budapesti rendezéshez kapcsolódó városi infrastrukturális elemek szükséges megújítására.

A győri rendezésű nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválhoz (EYOF) kapcsolódó fejlesztésekre 1,3 milliárd, a Vasas SC létesítményfejlesztésére 1,5 milliárd, a Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia támogatására 2 milliárd, a siófoki Kiss Szilárd Csarnokra 1 milliárdot, kézilabda infrastrukturális fejlesztésre 2 milliárdot, népligeti sportlétesítmény-fejlesztési rekonstrukcióra 2,5 milliárd forintot szán a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik