Gazdaság

Pécsi afrikanisták szakítottak szép kis summát az MNB-től

Egy pécsi kft.-hez vezet a legtöbb szál a jegybanki alapítványok költekezéseinek afrikai vonaláról. Ugyanis - tán a déli nyitás miatt - Matolcsyék milliókat áldoztak rá, hogy megértsék Ruandát vagy Tanzániát.

Szijjártó Péter, nemzetünk külgazdasági és külügyminisztere 2015. március 5-én jelentette be, hogy a keleti nyitás után (ami vajmi kevés eredményt hozott, legalábbis, ha az ember nem baltás gyilkos) itt az idő a déli nyitásra. El is kezdődtek az afrikai diplomáciai tapogatózások, utazgatások, de Dél-Amerika is kapott dögivel a magyar jelenlétből. A déli nyitás egyik érdekes mellékszála lett a napokban kiderült, magánszemélyeknek folyósított összegek sorsa.

Az Alkotmánybíróság határozata miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kénytelen-kelletlen nyilvánosságra hozta az alapítványok költéseit, és nem csak tíz furcsa tételt találni ezek között. Mint megírtuk, a hat alapítvány egyike, a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) különös érdeklődést mutatott a rejtélyes Afrika iránt. Kezdjük mindjárt az alapítvány céljával:

Olyan, a világ globális működését és a területi fejlődést leíró és prognosztizáló geostratégiai és geopolitikai tudásteremtés ösztönzése, amely segíti Magyarország és térségei, valamint a tágabb régió gazdasági fejlődésének előmozdítását.

Mindenki épülésére, fejlődésére és előmozdítására érdekes tételeket találni a listán, ráadásul zömmel magánszemélyek kapták ezeket (akiknek nevét az Ab határozata ellenére sem kell kiadni). Lássuk:

  • 2015. február 20-án kapott “kutató mobilitás” címszóval háromszor 1 360 715 forintot egy magánszemély ruandai tanulmányútra. Mindhárom útnak más volt a célja: “a Kelet-afrikai Közösség, mint regionális gazdasági együttműködési és integráció kutatási téma”, “ázsiai, kínai szerepvállalás és jelenlét, a szingapúri fejlődési modell gazdaságtani vizsgálata”, civil társadalmi aktivitás, nők politikai részvétele kutatási téma”.
  • 2016. március 1-én köttetett meg a szerződés, miszerint szintén kutatói mobilitás céljából egy magánszemély kelet-afrikai tanulmányútjába szállt be a PAGEO 1 120 588 forinttal. A kutatási téma: “a tanzániai választások nemzetközi politikai következményei”.
  • Szintén a fenti napon kapott Bagi Judit kutatói mobilitásra és kelet-afrikai tanulmányútra 1 890 059 forintot. Bagi “helyszíni adat- és információgyűjtés a készülő doktori disszertációhoz” címszó alatt részesült a támogatásban.
  • Idén március 8-án egy magánszemély indult kelet-afrikai tanulmányútra (kutatói mobilitás, ugye) “az információs és könyvtári szektor kihívásai Kelet-Afrikában” témakörben 1 541 929 forintért.
  • Egy magánszemély kisebb összegeket kapott 2015. november 27. és december 20. között az “első cikkem program” keretében. Négy alprojektre zsebelt be egyenként 75 595 forintot. Kettő a sino-afrikai (azaz kínai-afrikai) kapcsolatok elemzése volt, kettő pedig “az afrikai integrációk – EAC, SACU – intra-regionális kereskedelme” témakörű cikkhez járt, ami megjelent a Külgazdaság folyóiratban (bár ennek nem leltük nyomát a honlapon).
  • Idén január 21-én egy magánszemély kapott 439 000 forintot, hogy részt vegyen az Afrikai Unió csúcsán. A tétel pontos címe: “Tíz napos kutatómunka Addisz-Abebában, kutatások terepi adatgyűjtéshez, interjúkészítés, részvétel az Afrikai unió csúcstalálkozóján”.
  • Az IDResearch Kft.-nek is jutott több tételben pénz különböző geopolitikai publikációkra. “Az EU afrikai műveleteinek geopolitikai háttere c. könyv kiadása” például 1 635 000 forintot ért. Tarrósy István: Afro-ázsiai dinamikák, Tanulmányok ázsiai államok afrikai szerepvállalásáról, valamint Szabó Gábor: A globális igazságosság perspektívái és határai c. könyvek kiadása 840 000 forintot kóstált.

Fizika szakról Afrikába

Szerencsére nem minden kedvezményezett ismeretlen magánszemély, ezért pár úton el tudtunk indulni. Az IDResearch Kft.-ről azt tudni az Opten céginformációi alapján, hogy pécsi, 2006-ban alapították, fő tevékenysége társadalomtudomány, humán kutatás, fejlesztés, de foglalkozik könyv- és napilapkiadással is, na meg nyomással, vendéglátással, teherszállítással, szoftverkiadással és oktatási tevékenységekkel is.

Az ügyvezetője és tulajdonosa maga Tarrósy István, akinek könyvét kiadta a cég is (mellette Glied Viktor Imre is ügyvezetőnek van feltüntetve). Honlapjukon azt látni, hogy több oktatási és Afrikához kapcsolódó szervezettel, köztük a Pécsi Tudományegyetem Afrika Kutatóközpontjával is együttműködnek, saját kiadót is működtetnek Publikon néven.

Tarrósy honlapjáról kiderül, hogy a pécsi egyetem Afrika-kutatója a Bölcsészettudományi Kar Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszéken, publikált már a The Diplomatbe, a Földgömb magazinba vagy épp az African Studies Quarterlybe. Egyetemi kurzusai szerteágazóak, de például tavaly ősszel, a menekültválság csúcsán a migrációs politikáról is tartott órákat. A MarkMyProfessor szerint kedvelik őt a hallgatók. Alapból Pécsen végzett fizika, angol és politológia szakokon, itt szerezte meg Ph.D. fokozatát is. 1999-2001 között az Oktatási Minisztérium tanácsadója, majd 2004-ig a pécsi egyetem külügyi igazgatója volt. Rengeteg nemzetközi szervezetben vett részt, ő találta ki a Dunamenti Rektorok Konferenciáját is.

2005-től lett az Európa Centrum Kht. ügyvezetője, majd a kulturális főváros projekt pályázati irodájának vezetője. 2006-ban a Pécs2010 Menedzsment Központ általános igazgatója lett, de mivel a politika nagyon beleszólt a projektbe, 2007-ben felállt innen. 2006 óta működik cége, az IDResearch, és azóta rója Afrika poros útjait is, ahogy az a Facebookjáról is kiderül (jelenleg is Afrikában tartózkodik). Tarrósyt 2006-ban még a köztársasági Ezüst Érdemkereszttel is kitüntették. Megkeresésünkre mindössze annyit közölt, jelenleg Tanzániából utazik haza, leghamarabb csütörtökön tud válaszolni a kérdéseinkre.

Nem Afrika, de ez is pénz

Az IDResearch további elnyert pénzei:

 

Publikáció: Szarka Evelin: Egység a sokféleségben – A távoli Indonézia közelről; Glied Viktor: A halványtól a mélyzöldig – A Zöld mozgalom Riótól Rióig (1992-2012); Tarrósy István – Glied Viktor – Vörös Zoltán (szerk.): Migrációs tendenciák napjainkban című könyvek kiadása – 2016. január 21. – 1 600 000 Ft.

 

Publikáció: Az EU afrikai műveleteinek geopolitikai háttere c. könyv kiadása – 2015. szeptember 21. – 1 635 000 Ft.

 

Publikáció: India regionális földrajza c. könyv kiadása – 2015. szeptember 21. – 896 250 Ft.

 

A Tarrósy vezette SIEN Nemzetközi Diákcseréért Alapítvány elnyert pénzei:

 

Konferenciaszervezés: Pécs Debate Academy – Nemzetközi Vitaakadémia és Konferencia – 2015. május 7. – 3 000 000 ft.

Az említett Bagi Judit is szerepel az IDResearch honlapján a munkatársak között. Róla kevesebbet tudni, de az biztos, hogy pécsi Ph.D. hallgatóként több cikket publikált a Kitekintőn, mint az AfrikaiTanulmányok.hu szerzője, és az afrikai nők helyzetével foglalkozik szívesen. A témában sokat írt, de videót is találtunk róla, mint a Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasáról. Ebben arról vall, hogy nem a politikán, hanem az oktatáson keresztül lehet sokat tenni a nőkért, és reméli, hogy nyer még pályázatokat a jövőben. Amúgy parapszichológiával foglakozik és imád motorozni, bár így nem jelenik meg előadásokon, mert nem elegáns a motoroscucc.

Tarrósyn kívül kerestük a három másik érintettet is, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik