Gazdaság

Kövér megkapja a jövő évi költségvetést Vargától

A nemzetgazdasági miniszter kedden adja át a 2017. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, Varga Mihály és Kövér László az Országház épületében, sajtótájékoztatón ismerteti a törvényjavaslatot.

Varga Mihály korábban az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét. A nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek elmondta, hogy a sertéshús mellett a tej, a tojás és a baromfi áfája is csökkenhet jövőre 5 százalékra, továbbá mérséklődik az internethasználat és az éttermi szolgáltatások forgalmi adója 27-ről 18 százalékra. Az állam működési büdzséje nullszaldós lesz.

A jövő évi költségvetés biztosítja, hogy mindenki léphessen egyet előre, a büdzsé nagyobb biztonságot nyújt a magyar állampolgárok számára – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter.

Az adócsökkentés miatt a kieső bevételekre, illetve az otthonteremtési támogatások növelése miatt emelkedő kiadásokra fedezetet jelentenek a gyorsuló gazdasági növekedés és a fehéredő gazdaságnak köszönhető pluszbevételek: az idei 2,5 százalék után jövőre 3,1 százalékkal bővülhet a gazdaság – mondta a miniszter. A büdzsében 2,4 százalékos GDP-arányos hiány mellett a GDP-arányos államadósság is tovább csökken, tette hozzá Varga Mihály.

A bankadót firtató kérdésre hangsúlyozta, hogy a kormány teljesíteni kívánja az Európai Újjáépítési és Beruházási Bankkal (EBRD-vel) kötött megállapodást, így ennek megfelelően a bankadó további mérséklésére tett javaslatot jövőre.

Varga Mihály az OTP áprilisi éves rendes közgyűlésén már azt mondta: a kormány kiszámíthatósággal, bizalommal segíti a bankrendszer működését és elkötelezett a bankadó további csökkentése mellett, amely 2017-ben a bankrendszer egészét tekintve 20 milliárd forinttal mérséklődik.

A Világgazdaság április 18-i, azaz múlt hétfői számában a nemzetgazdasági miniszter azt mondta: jövőre 0,9 százalékos lesz a nyugdíjemelés. A költségvetés készítésekor cél, hogy az ellátások megőrizzék reálértéküket, ezért a tervezett infláció mértékével egyező nyugdíjemelésre tesz a kormány javaslatot, hangsúlyozta Varga Mihály.

A lap kitért arra, hogy az árindexkövető nyugdíjemelések bevezetése óta rendre 2 százalék körül vagy a feletti mértékben emelkedett az ellátások reálértéke – az utóbbi két év negatív inflációs mutatói miatt is. Az idén várhatóan további 1,3 százalékkal emelkedik a reálnyugdíj, így 2010 óta az ellátások vásárlóértéke összességében 10 százalékkal növekedhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik