Gazdaság

Azért Matolcsyék csak nem csesztek el minden pénzt hülyeségekre

Az utóbbi napok eseményei után tényleg nehéz lenne bárkit meggyőzni arról, hogy az MNB hat alapítványának pénzei miért ne lennének közpénzek. A Pallas Athéné alapítványok olyan mennyiségű pénzt költöttek el, többségében annyira haszontalan dolgokra, hogy az még Magyarországon is egészen megdöbbentő.

Az összes alapítvány együtt 260 milliárd forintot kezelt. Ezeknek csak egy részét költhette saját céljaira, nem felélve a teljes tőkéjét. Ez valószínűleg egy szerencsésebb kitétel is volt az alapítványok működési leírásában, különben tényleg minden pénzt elszúrtunk volna valamilyen afrikai választás tanulmányozására.

MLM Kalapom

Ha megnézzük, hogy a hat alapítványt egészen pontosan mire is hozták létre, különösen vicces, hogy kik kapták tőlük a legtöbb pénzt. A Pallas Athéné alapítványok célja nagyjából a modern tudományos képzés elősegítésétől a határon túli magyarok közgazdasági képzésén keresztül a geopolitikai elemzésekig terjed. Na, ezekre olyan sok pénzt azért nem költöttek.

Egy ország jegybankjának egyébként igenis lehet szerepe abban, hogy az adott ország tudományos, vagy közgazdasági életét finanszírozza. Ezért megnéztük alapítványonként, hogy a legnagyobb költéseik mennyire tértek el attól a célkitűzéstől, amelyért az alapítvány egyébként létrejött.

Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány

Az Alapítvány célja egy olyan, a kor követelményeinek megfelelő tudományos műhely létrehozása, amely a modern képzés megteremtésével, valamint kiemelkedő oktatási színvonal és kompetenciák biztosításával fórumot teremt a jövő generációk közgazdasági és pénzügyi szakembereinek.

A legnagyobb szerződés pedig a Vs.hu-t kiadó New Wave Production Kft.-nek szólt a Magyarország 2015 projekt megvalósításának támogatására. Erre a projektre egyébként rengeteg pénzt kapott az lap, a lényege az volt, hogy multimédiás tartalmakkal mutattak be közszolgálati tartalmakat. A közgazdasági képzéshez ennek pont nincs köze, de maga a projekt egyébként meglepően jól illusztrálja 2015 Magyarországát.

A PADA egyébként egy kicsit kiugró a többi alapítvány közül, mert a Vs utáni tíz legnagyobb tétel többnyire valóban gazdasági és tudományos ösztöndíjak és programok támogatására szól. Ezek jellemzően negyvenmillió forint körül vannak. Ja, igen, ugyanennyit kapott Kásler Miklós is a könyve kiadására. Ez egyébként a magyar könyvpiacon iszonyatosan jelentős mennyiségű pénz, aminek nyilván nem ártott, hogy Kásler kuratóriumi tag az egyik alapítványban.

Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány

A közgazdasági, pénzügyi szakemberek, kiemelten bankszakmai szakemberek képzésének, fejlesztésének támogatása, elősegítése.

És hasonlók. És itt most végre nyert is a szakmai szemlélet, mert a legnagyobb tétel egy összesített szerződés 64 PhD-hallgató ösztöndíjának támogatására, akik egy “Geopolitikai, geoökonómia és politikai földrajz közép-európai perspektívából” című doktori programban vesznek részt.

Ha nem az összesített szerződést vesszük elsőnek, akkor a második tétel itt is a Vs.hu-é. Természetesen ugyanarra a projektre, mint az előző hetvenmilliós támogatás. Ez már nem csak hogy nem geopolitika (bár Magyarország is része a Földnek), de nagyon túl is van árazva.

A PADS egyébként egy rakás embernek juttat folyamatos ösztöndíjakat is, de róluk valószínűleg nehezen fogjuk megtudni, hogy kicsodák. A táblázatokban csak magánemberként szerepelnek. Ők nem kerülhettek be az összesítésbe, mert nem tudjuk, mennyi ideig kapták, vagy fogják kapni az ösztöndíjakat.

Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány

Olyan, a világ globális működését és a területi fejlődést leíró és prognosztizáló geostratégiai és geopolitikai tudásteremtés ösztönzése, amely segíti Magyarország és térségei, valamint a tágabb régió gazdasági fejlődésének előmozdítását.

Többek között. És hatalmas meglepetésre itt is a Vs.hu kapta a két legnagyobb összegű szerződést. Az egyik geopolitikai témájú tartalmakra szól, aktív társadalmi szerepvállalás címszóval, a másik pedig Innovatív társadalmi újságírás névvel, hát, igazából ugyanarra szól, mint az előző. Mindkét tétel hetvenmilliós, úgy néz ki, a Vs-nek csak ebben a címletben fizettek újságírásért. Jómagam is szoktam egyébként geopolitikai, innovatív, aktív társadalmi felelősségvállalást elősegítő cikkeket írni (értsd: Szíria és a menekültek), de azok sajnos nem kerülnek ennyibe.

A PAGEO volt egyébként az MNB alapítványai közül a nagy turisztikai központ, ugyanis itt szerveztek rengeteg, az ár alapján all-inclusive túrautat Afrikába és a világ egyéb, évszakoktól kevésbé megtépett helyeire. Ezek az utak olyan egymillió forinttól kezdődtek.

Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány

Az Alapítvány célja a határon túli, kiemelten a Kárpát-medencei gazdasági oktatás támogatása, tevékenységének fejlesztése.

Ezért a legnagyobb összegű támogatást természetesen egy belhoni magyar újság kapta a Magyarország 2015 című projektre.Természetesen a Vs-ről van szó, hetvenmilliót kaptak erre. Jó, igazából csaltam, de nem lehetett kihagyni a határon túli csattanót. A Vs itt csak a második lett, az első helyen egy kétszázmilliós szerződés áll, amely teológushallgatók közgazdasági ismereteinek fejlesztéséről szól a Selye János Egyetemen. Ez legalább tényleg a csonka-Magyarország határain túl fekszik.

Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány

Az Alapítvány e célok elérése érdekében segítséget kíván nyújtani a legmodernebb tudományos, kutatás-fejlesztési és innovációs technológiák megismeréséhez, megismertetéséhez és alkalmazásához, vállalkozói konferenciák, szemináriumok előadások megszervezéséhez, start-up cégek vállalkozóinak külföldi tapasztalatszerzéséhez, tudástranszferjéhez és tudásának elmélyítéséhez, a képzési portfóliók és oktatási módszerek korszerűsítéséhez, valamint szakkönyvek, folyóiratok és egyéb kiadványok megjelentetéséhez.

Ha nem számítjuk a milliárdos ingatlanvásárlásokat, akkor a PADI-nak összesen kettő darab szerződést sikerült kötnie, nem fogják kitalálni, kivel. Jó, segítek: mindkettő hetven millió forintról szól. Megvan? Igen, az lesz az. Az egyik természetesen a Magyarország 2015 projekt, amely kezdi tényleg egyre jobban leírni Magyarországot, a másik pedig egy innovatív újságírásról szóló pályázat.

Ezeken kívül a PADI az innovációt az ingatlankereskedelemben vélte felfedezni, szinte csak ezzel foglalkoztak.

Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány

Bács-Kiskun megyében, kiemelten Kecskeméten a közgazdasági, pénzügyi szakemberképzés támogatása, elősegítése, közgazdasági, pénzügyi, valamint interdiszciplináris kutatások elősegítése, támogatása;

A PADMA két kiemelt összegű szerződést kötött. Az egyiket borzasztóan titokzatos módon egy magánszeméllyel, 172 milliárd forintról. A tárgya: a PADMA támogatást nyújt a szakmai közreműködésével és pénzügyi támogatásával a KF Gazdaságtudományi kar fejlesztése és az egyetemmé válás folyamatának elősegítése és a képzése fejlesztésének eszköz igényéhez.”

Az egyetemmé válás sikerült is, mert a Kecskeméti Főiskola kapott még százmillió forintot két gazdasági szak beindítására. Ami Kecskemétnek jó, az az országnak is jó. Ezen kívül a PADMA 50 ezer forintos ösztöndíjakat adott egy rakás magánembernek, és a kistérségi fejlesztés ebben ki is merült.

Csak vicceltem, a Vs tőlük is kapott hetvenmilliót. Nem is mondom el, úgyis tudják, mire. Egyébként a Vs hetvenmilliós támogatásaiból lassan összejönne egy nagyobb hírportál felvásárlásának önrésze is.

A kiemelt képen Orbán Viktor beszélget Matolcsy Györggyel az Országházban, ahol stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Karim Maszimov kazah kormányfővel 2014. június 3-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik