Gazdaság

Egy számjegyű szja jöhet a választás évében

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 04. 25. 07:48

Ehhez az kell, hogy a gazdasági növekedés üteme ne változzon és csökkenjen az államapparátus.

A nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak azt mondta: az egy számjegyű szja bevezetése 600 milliárd forint bevételkiesést okoz a költségvetésnek, de ha a gazdasági növekedés üteme nem változik és sikerül az intézmények összevonásával az államapparátust csökkenteni, meglehet a mozgástér. Csak minden felszabaduló forrást erre kell fordítani.

A héten Brüsszelnek leadandó konvergenciaprogramban egy nullához közelítő számsor lesz. A jövő évi 2,4 százalékos hiány után 2018-ban 1,8 százalékos deficitet terveznek, amely a következő években is csökken. Ebben a programban még nem szerepel az egy számjegyű szja, arra 2017-ben kell visszatérni. Varga Mihály közölte: 2017-ben alapvetően ugyanazt a hiány- és adósságcsökkentési pályát viszik tovább, mint az előző években.

Egy kivétel van, úgy gondoljuk, 2017-ben lehet nagyobb adócsökkentéssel és beruházásélénkítéssel számolni. Ezért jövőre kisebb mértékű lesz az adósságcsökkentés. Ez gazdaságpolitika döntés: a kormány úgy látja, most nagyobb szükség van ezekre az intézkedésekre.

A miniszter az interjúban elismerte, a kormány a költségvetés készítésekor természetesen figyelembe vette, hogy választási időszak következik.

Ha az emberek nem érzékelik a növekedés hatását az életkörülményeik javulásában, akkor ugyanúgy járunk majd, mint 2002-ben, amikor a gazdaság jól állt, a kormány jól teljesített, de ezt politikailag azzal az egyszerű mondattal le lehetett nullázni, hogy több pénzt az embereknek.

A miniszter közölte: a jövő évi nagyobb hiány nem jelenti azt, hogy a gazdaságpolitika 180 fokos fordulatot vesz, csak eddig a konszolidáció, az államháztartás és a gazdasági stabilitás volt a fontos. Ezt a munkát elvégezték. Most a döntéseik arról szólnak, hogy miként lehet tartósabb, gyorsabb a növekedés. 2017-ben nagyobb adócsökkentéssel és beruházásélénkítéssel lehet számolni, ezért lesz kisebb mértékű az adósságcsökkentés.

Egyelőre az garantálható, hogy a működési kiadások 0 százalékosak lesznek, a bevétel–kiadás egyensúlyba kerül. Az uniós értelemben vett nullaszázalékos hiány addig nem érhető el, amíg vannak az országnak fejlesztései és beruházásai. A miniszter az Erste Bankban történő állami tulajdonrész vásárlásáról azt mondta, az átvilágítás után kialakult egy árszint, de a kormány még dönthet úgy, hogy az Erste megvásárlása helyett hosszabb távon hasznosabb, ha adósságot csökkent.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.