Gazdaság

Nagyot eshet a gáz ára idén Európában

gazvezetek(430x286).jpg (Array)
gazvezetek(430x286).jpg (Array)

A nagy európai közműcégek fölözhetik le a hasznát annak, hogy a földrész két legnagyobb gázellátója, Oroszország és Norvégia rekordmennyiségű árut küldött a piacukra – idézte a Société Générale SA elemzését a Bloomberg a Világgazdaság tudósításában. A múlt évben már 38 százalékkal lett olcsóbb a gáz az egyik legnagyobb európai piacon, az Egyesült Királyságban.

Ráadásul cseppfolyós formában (LNG) már az USA-ból is megindult a szállítás, a Katarból Lengyelországba érkező import pedig nő. Mára olyasféle helyzet alakult ki, mint tavaly az olajpiacon, amikor a legnagyobb exportőr, Szaúd-Arábia tett rá egy hatalmas lapáttal addigi kivitelére azért, hogy megtartsa pozícióit az amerikai palaolajjal szemben. Akkor az olaj ára zuhant be, most a gázé kerülhet további lejtőre.

A Gazpromnak, a világ legnagyobb gáztermelőjének kiemelt célja, hogy a gyengülő rubel miatt elsősorban dollárban maximalizálja bevételeit. Tavaly 39 milliárd dollár értékben adott el gázt Európában. Norvégia októbertől évente 10 százalékkal több gázt hozhat fel a Troll mezőn, mint addig, és növelné a termelést két másik nagy mezőn, a Kaarstoe-n és a Kviteb­joernön is. Míg Oroszország az idén rekord európai gázeladásra készül, Norvégia a múlt évi rekord szintjét ismételné meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik