Gazdaság

Lassul az euróövezet növekedése, a franciák húzzák vissza

euroovezeti-csucs(960x640).jpg (Array)
euroovezeti-csucs(960x640).jpg (Array)

A legfrissebb beszerzésimenedzser-indexek (BMI) azt mutatják, hogy az euróövezet leragadt a lassú növekedésnél áprilisban – kommentálta a Markit Economics londoni gazdaságkutató intézet áprilisi előzetes adatait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza az MTI tudósításában.

Szerinte az adatok arra utalnak, hogy az euróövezet bruttó hazai terméke (GDP) 0,3 százalékkal gyarapodhatott a második negyedév elején.

Nagy csalódást jelent, hogy az Európai Központi Bank monetáris politikájának további, márciusban eldöntött lazítása nem javított az üzleti kilátásokon, ami azt sugallja, hogy nem valószínű a növekedés meglódulása.

Az euróövezeti gazdaság növekedését továbbra is komolyan fékezi Franciaország, amelynek áruexportja az utóbbi három évet tekintve a legnagyobb mértékben esett vissza.

Németország és a régió többi állama robusztusabb ütemben növekedett, mindazonáltal az előző hónaphoz képest így is gyengébb teljesítményt nyújtottak.

Kedvező jel, hogy nagyobb arányban nőtt a munkahelyek száma, és enyhén erősödtek az inflációs nyomások, de ez inkább a gyenge bázis hatása.

Mindebből az következik, hogy még agresszívabb monetáris politikára lehet szükség a fenntartható és tartós növekedés megteremtéséhez, valamint az infláció felpörgetéséhez – hangoztatta Williamson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik