Gazdaság

Több minisztérium is vinné az állami étkeztetést

Czunyine-menzazik(960x640).jpg (Array)
Czunyine-menzazik(960x640).jpg (Array)

Egyeztetés a szereplőkkel ugyan nem volt, de hamarosan államosíthatja a kormány a 150 milliárdos közétkeztetési piacot. Marakodnak a tárcák.

A Figyelő információi szerint a kabinet már tárgyalt az ötletről, de a döntés a négy-öt minisztérium civakodása miatt akár a nyárig is elhúzódhat.

Lázár János szerint az államnak meg kell értenie, hogy „lakosság kiszolgálásán nem termelhet profitot”, a cél, hogy a lakossági közszolgáltatásokat az állam lássa el, ennek része a menzák államosítása is.

Jelenleg az önkormányzatok saját konyhákkal látják el ezt a feladatot, de 30-40 százalékuk közbeszerzési eljárással választja ki a szolgáltatót, többnyire 3-10 évre.

Nem tudjuk, hogy ez valóságos centralizációt vagy csak állami irányítást jelent, mondta Tettinger Antal, a Magyar Közétkeztetők Szövetségének elnöke.

A figyelő szerint a belügy, a nemzetgazdasági tárca, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Földművelésügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség is ellátná a feladatot.

A szeptemberi rendelettel előírt egészséges, de sótlan iskolai koszt ellen már mozgalmat indítottak a szülők, de ez csak az ízelítő volt és korábban az érintett vállalkozások többször jelezték, a menzareform nem olcsóbbá, hanem drágábbá tette a működést.

A Demokratikus Koalíció korábban aggályosnak nevezte az államosítást. Ha a kormányzat állami kézbe veszi a közétkeztetést, akkor “a trafik-, a föld- és a kaszinómutyi” után “jön a nemzeti menzamutyi”. A közétkeztetés államosítása az ellenzéki párt szerint csak újabb lehetőség arra, hogy baráti helyekről vásárolják meg a termékeket, hiszen Mészáros Lőrincfelcsúti polgármesternek is van sertéstelepe, ásványvíz-palackozója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik