Gazdaság

Megvan, mennyit kereshetnek a tisztviselők

Letett a kormányzat arról a szándékáról, hogy az idén tíz százalékkal csökkentse a járási hivatalok létszámát – árulta el a vg.hu-nak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára. Boros Péterné szerint a kormány elfogadta szakmai érvelésüket, amely szerint jelentős – 2,5–5 százalékos – munkaerőhiány alakult ki a a járási hivatalokban, részben az alacsony keresetek, részben a létszámstop miatt, így inkább az üres álláshelyek betöltésére lenne szükség.

De hogy akkor hol és milyen szinten valósítják meg a közszféra méretének csökkentését, az továbbra sem világos. A kormányzati elképzelésekben a szakszervezetek legalábbis nem igazodnak el. Pedig ősszel jöhet a leépítés.

Új bértáblát kapnak a tisztviselők

A lap arra is kitér, milyen lesz az új bértábla. Az állami tisztviselőkről szóló törvény tervezetének mellékletében szereplő táblázat alapján az érettségizett általános ügyintézők a legalacsonyabb előmeneteli fokozatban, állami fogalmazóként bruttó 160–200 ezer forint közötti illetményre, míg felsőfokú végzettségű társaik 180–300 ezer forintra számíthatnak.

Az ugyanott legmagasabb előmeneteli fokozatnak számító állami vezető főtanácsosok diploma nélkül 250–400 ezer forintot, az egyetemet, főiskolát végzettek 350–500 ezer forintot kaphatnak. Vezetői munkakörben az osztályvezetők 420–720 ezer forintot, a főosztályvezetők 530–800 ezer forintot kaphatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik