Gazdaság

Hamarosan akár 0,75 százalékos magyar alapkamat is jöhet

A Raiffeisen elemzőinek az alap forgatókönyve szerint áprilisban és májusban is vághat még a jegybanki alapkamaton az MNB, mindkét esetben 10-10 bázispontot. Így ők kereken 1 százalékra várják a kamatot. A legmerészebb forgatókönyvük szerint akár drasztikusan is csökkenhet a kamatszint.

A monetáris politikáról a Raiffeisen Bank vezető elemzője azt mondta, hogy jelenleg nincsenek igazán húzós érvek a hazai jegybanki alapkamat mostani szinten tartása mellett. A kamat időközben idén már mérséklődött 1,2 százalékra, de a Raiffeisen elemzői idén év közben már 1 százalékos szint körül várják az irányadó kamatot.

A banknál áprilist követően 1,1 százalékra, május végére pedig már 1 százalékra várják az alapkamat alakulását.

Török Zoltán szerint két alternatív pályája van most a hazai pénzpolitikának. Ha nem vált át 15 bázispontról 10 bázispontos lépésközökre, akkor nyárig akár 0,9 százalék lehet majd a kamatszint alja, mert júniusban már nem várnak kamatvágást. Azért nem, mert a brit népszavazás az EU-tagság kapcsán várhatóan felborzolja majd a kedélyeket. Mivel nem tudni voksolás a kimenetelét, és ilyen bizonytalan időszakban megnő a kockázatkerülési hajlandóság.

A forint erősödést ebben a nyári időszakban zárójelbe lehet tenni

– mondta Török. Ha az MNB eközben 15 százalékpontos kamatvágási ütemben halad előre, és a külső környezet alternatív pályát fut be, tehát az EKB tovább lazítja az eszközvásárlási programját, vagy az USA a várakozásokkal ellentétben emeli a kamatot, akkor 0,75 százalékra süllyedhet a jegybanki kamat.

A forinttal kapcsolatban Török Zoltán azt mondta, hogy az idén eddig látott szinteken, egy szűk sávban tud majd tovább mozogni az EUR/USD.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik