Gazdaság

8 tonna káposzta és 450 kilogramm krumpli „ment a levesbe” Hevesben

káposzta (káposzta, )
káposzta (káposzta, )

Két zöldségtételt is megsemmisíttettek Heves megyében az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrök az elmúlt hetekben. 8 tonna káposztánál az ismeretlen eredet okozott problémát, míg egy 450 kg-os, lengyel származású burgonyatételben a gyűrűsrothadás betegséget mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek a jövőben is fokozottan vizsgálják a zöldségeket és gyümölcsöket.

A tavaszi kiemelt ellenőrzés ugyan lezárult, de továbbra is tartanak az utak menti mélységi ellenőrzések. A Heves megyei ellenőrök egy, az M3-as autópályán megállított teherautóban 10 tonna káposztát találtak. 8 tonna terméknek sem a jelölése, sem a kísérő dokumentumai nem voltak rendben. A nem megfelelően jelölt termék ismeretlen eredetű élelmiszernek minősül, ezért komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent. A tételeket egy komposztáló üzemben megsemmisítették.

Az előírásokat kijátszó zöldség-, gyümölcskereskedők termékei növény-egészségügyi kockázatot is rejtenek. Ilyenek például a megfelelő vizsgálatok és CMS-igazolás nélkül érkező lengyel burgonya szállítmányok, amelyeknél fenn áll annak a veszélye, hogy baktériumos gyűrűs rothadást (Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus) okozó karantén károsítóval fertőzöttek. Ez történt egy egri forgalmazó esetében, aki nem tudta igazolni a 450 kg, lengyel származású burgonyája gyűrűs rothadástól való mentességét és a NÉBIH laboratóriuma ki is mutatta a baktériumot. A tételt égetéssel semmisítették meg.

Az elmúlt években mintegy másfél tucat, lengyel származású burgonya tételnél mutatták ki a gyűrűsrothadás fertőzést, s e tételek egyike sem rendelkezett CMS-igazolással. Emiatt a NÉBIH kezdeményezte a Földművelésügyi Minisztériumnál, hogy a jövőben CMS-igazolás nélkül hazánkba érkező étkezési burgonya tételeket laboratóriumi vizsgálat elvégzése nélkül lehessen megsemmisíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik