Gazdaság

Tizenhétezer fiktív tisztviselőt találtak Nigériában

Mintegy 17 ezer fiktív tisztviselőre bukkantak a nigériai korrupcióellenes szolgálat munkatársai a közalkalmazottakra fordított bértömeg átvizsgálásakor – közölték szerdán a nyugat-afrikai ország hatóságai. A mostani leleplezéssel több mint 37 ezerre nőtt a csupán papíron foglalkoztatottak száma Nigériában.

A gazdasági és pénzügyi bűncselekmények elleni küzdelemre szakosodott nigériai bizottság (EFCC) szóvivője azt mondta, hogy a pénzügyminisztériummal és a nemzeti könyvelési szervezettel közösen végrehajtott átvilágítás során fedezték fel a csalást.

Fantomtisztviselők

A pénzügyi tárca februárban közölte, hogy több mint 20 ezer “fantomtisztviselőnek” folyamatosan fizetett bért törölt a kifizetési listájáról, és ezzel Nigéria több millió dollárt spórolhat meg.
Ibrahim Magu, az EFCC elnöke kedden elmondta, hogy a szövetségi közigazgatás rendszerében eddig 37 395 nem létező funkcionáriusra bukkantak. Az átvilágítás megmutatta, hogy ez csaknem egymilliárd nigériai naira (több mint 1,3 milliárd forint) összegű veszteséget jelentett a szövetségi kormánynak.

Magu arra figyelmeztetett, hogy ez a szám tovább nőhet a Muhammadu Buhari nigériai elnök által elindított korrupcióellenes fellépés keretében folytatódó vizsgálat során.
Buhari, aki tavaly vette át az ország vezetését, arra panaszkodott, hogy elődei gyakorlatilag teljesen kiürítették az államkincstárt, és úgy kell új bevételi forrásokat találni, hogy Nigériát jelenleg a kőolajár csökkenése miatt gazdasági válság sújtja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik