Gazdaság

Kitiltási botrány: ki kért kétmilliárdot az amerikai cégtől áfacsökkentésért cserébe?

Vida, Goodfriend (vida, goodfriend)
Vida, Goodfriend (vida, goodfriend)

Nagyon másképp fest a történet annak az embernek a szemszögéből, akit a 2014 őszén kirobbant amerikai kitiltási botrány miatt vádlottként a bíróság elé citált az ügyészség – tudósított a hvg.hu a perről, amely hétfőn kezdődött a Fővárosi Bíróságon.

T. Viktor András büntetőperében az ügyészség befolyással üzérkedéssel vádolja a vádlottat, mert az informatikus az amerikai Bunge étolajgyártó lobbistájának valótlanul ígérte azt, hogy el tud intézni áfacsökkentést és stratégiai megállapodást a cégnek.

A koronatanú Torba Tamás szerint T. Viktor azt állította, hogy az informatikus egy ajánlatot közvetített:

kétmilliárdért lehet elintézni az étolajak áfacsökkentését.

Az összeget a Századvégnél tanulmányokra, rendezvényekre kellett volna költeni. Az áfacsökkentés mellett állítólag az ajánlat része volt az is, hogy a Bunge konkurenciájának, a Glencore-nak a 16 milliárdos áfa visszaigénylését visszatartja a NAV. Torba szerint még az is elhangzott, hogy

azért kell ennyit fizetni, mert a csalók ennyit buknak az áfacsalás kiesésén.”

T. Viktor az első tárgyaláson felolvasta a vallomását, amelyben közölte, nem ért egyet a vádirattal.

T. Viktor állítja, senkinek sem közvetített üzenetet az áfacsalással kapcsolatban, nem ismeri Heim Pétert, nem kívánta sem őt, sem a Századvéget belekeverni ebbe az ügybe. Azt mondta, nem ismer kormányzati szereplőket, képviselőket (és még a Glencore céget sem), és szerinte nem gondolhatta azt Torba Tamás, hogy T. Viktor közre tud működni egy stratégiai megállapodás megkötésében, írta a lap.

A kitiltási botrány krónikája

André Goodfriend 2014 október huszadikán jelentette be, hogy hat, a kormánynak dolgozó magyar állampolgár nem utazhat be az Egyesült Államokba korrupciógyanús ügyletek miatt. A hat kitiltott közül csak Vida Ildikó, akkori NAV-elnök vallotta be, hogy szerepel a tilalmi listán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik