Gazdaság

Szja-bevallás: ezek a tipikus tévedések

adobevallas(1)(210x140).jpg (Array)
adobevallas(1)(210x140).jpg (Array)
Az adóhatóság a honlapján elérhető nyomtatványkitöltő programot ajánlja az ügyfeleknek.

Március végéig 890 ezer adózó nyújtotta be maga a személyijövedelemadó-bevallást, több mint 300 ezren az adóhatóság közreműködését kérték, és mintegy 220 ezren töltötték ki azt a nyilatkozatot, amely alapján a NAV állapítja meg adójukat.

A bevallásokban előforduló, többnyire egyszerű tévesztéseket az adóhatóság javarészt javította, a nagyobb hibákhoz az ügyfelek közreműködését kérték. Jellemző hiba idén is, hogy a papíron benyújtott bevallás főlapjáról hiányzik az aláírás, a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallásban pedig nem szerepel sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím.

Gyakori probléma, hogy nem tüntetik fel az adószámot, noha ez adószámos magánszemélyek esetén is kötelező. Sűrűn előfordul, hogy hiányosak a családi kedvezménnyel vagy az első házasok kedvezményével kapcsolatos adatok, valamint a kifizető által levont adóelőleg nem jó sorban szerepel, vagy hiányzik a bevallásból.

Az adóhatóság közölte: honlapjuk új szja aloldalán elérhető az általános nyomtatványkitöltő program, amely segít a hibák elkerülésében és javításában, sőt, egyes adatokat önállóan kiszámol. A program az „Szja-bevallások letöltése egyszerűen” menüpont alatt néhány kattintással letölthető és telepíthető, majd az elektronikusan kitöltött nyomtatvány az ügyfélkapun keresztül továbbítható a NAV-hoz.

Akinek még nincs ügyfélkapuja, a NAV ügyfélszolgálatain soron kívül regisztrálhat. Ehhez a személyes okmányokon túl egy működő e-mail címre és egy jelszóra van szükség. Akik a központi ügyfélszolgálatokon ügyfélkapu ügyintézésre időpontot foglalnak, elkerülhetik a sorban állást – írja közleményében az adóhatóság. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik