Gazdaság

Továbbra is mínuszban az építőipar, de az épületépítéseknél bővülés jöhet

lakasepites(210x140).jpg (lakásépítés, )
lakasepites(210x140).jpg (lakásépítés, )

Februárban több mint 19 százalékkal esett vissza az építőipar teljesítménye – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett adataiból. A lakásépítéseket magában foglaló épületépítés alágazatban 8,6 százalékos, az egyéb építményeknél pedig 35,4 százalékos volt a csökkenés.

Az összesített adatok azt mutatják, hogy a szektorban átrendeződés figyelhető meg: az épületépítés alágazaton belül a szerződésállomány és az új szerződések volumene jelentősen növekedett, míg az egyéb építményeket magában foglaló alágazat teljesítménye folyamatosan és jelentősen csökken

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A következő időszakban a lakásépítések válhatnak az építőipar motorjává, a lakásépítések növekedéséhez pedig az új lakások iránti fokozódó kereslet, ezzel összefüggésben a kormányzati lakásépítési program kibővítése és az új lakásokra vonatkozó áfakulcs csökkentése is hozzájárulhat. Az új lakások piacának élénkülésére utal az is, hogy ingatlan.com-on az idei év első három hónapjában országszerte 131 településen hirdettek épülőfélben lévő lakóingatlant, míg egy évvel korábban csak 58 településen kínáltak ilyen ingatlanokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik