Gazdaság

Újabb 100 millió euró megy a belső menekültkrízisre

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 04. 13. 17:33

Megszavazta az Európai Parlament az extra kiegészítést a március elején elfogadott már 700 millió eurós keret felett. Az idei első költségvetési módosító javaslatról a képviselők gyorsított eljárásban, egy hónap alatt döntöttek. Sok képviselő morgolódik a törökök miatt.
Korábban a témában:

Az Európai Parlament szerdán megszavazta, hogy plusz 100 millió eurót különítsenek el a menekültek unión belüli ellátására és 2 millió eurót arra, hogy az Európai Terrorelhárító Központ (ECTC) új munkatársakat vegyen fel. Az idei első költségvetési módosító javaslatról a képviselők gyorsított eljárásban, egy hónap alatt döntöttek. Az Európai Bizottság még március elején javasolt 700 milliós sürgősségi humanitárius csomagot, ehhez extra a most megszavazott 100 millió euró. A pénzt többek között élelmiszerre, sürgős egészségügyi ellátásra, sátrakra, higiéniás eszközökre vagy oktatásra lehet fordítani.

A márciusban megszületett megegyezés lényege, hogy az EU visszaküldheti a nem szír illegális menekülteket a szírekért cserébe. A megállapodás fejében az Unió hatmilliárd eurót ígért Ankarának. A Görögországból Törökországba való visszatoloncolásokat fel is függesztették, mert hirtelenjében igen sok menedékkérelem érkezett a görög hatóságokhoz. A török elnök legutóbb elégedetlenségét fejezte ki az aláírt megállapodás eddigi megvalósítása kapcsán. „Eddig csak ígéretek hangzottak el, de semmi sem történt” – jelentette ki. Az országában tartózkodó szíriai menekültekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, „hárommillió embert látunk el a költségvetésünkből”

A menekültek Görögországból Törökországba történő visszaküldéséről született március 18-i, brüsszeli megállapodás volt a témája annak a vitának, amit Donald Tusk és Jean-Claude Juncker elnökökkel szerda reggel folytattak a képviselők. A képviselők nagy többsége aggodalmát fejezte ki az EU és Törökország közötti migrációs megállapodás miatt. Felszólították a Bizottságot és a Tanácsot, hogy kövessék szoros figyelemmel az emberi jogok és szólásszabadság törökországi helyzetét és vizsgálják meg azokat a vádakat, amelyek szerint a török hatóságok Szíriába toloncolnak vissza szír menedékkérőket. Megkérdőjelezték, hogy a menekültek számára Törökország biztonságos országnak tekinthető-e.

Számos EP képviselő kérdőjelezte meg az egész megállapodás értelmét is, szerintük ugyanis a csempészek nemsokára egyszerűen új útvonalakat fognak találni. Mások a menedékkérők görögországi helyzete és az ottani szakemberek hiánya miatt aggódtak. Megint más képviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy noha a megállapodás nem tökéletes, viszont még ez a mostani helyzet kezelésére leginkább alkalmas eszköz.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.