Gazdaság

Hiába alacsony az szja, így is nyomasztóan magasak a magyar adók

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) napokban közzétett jelentése szerint 2014-ben folytatódott az adóterhek növekedési tendenciája a szervezet tagországaiban, ugyanis mintegy 0,1 százalékkal emelkedett, elérve így a 36 százalékot – írta az mfor.hu. Ennek magyarázata a jelentés szerint az, hogy egyes tagállamokban jelentősen emelkedett a személyi jövedelemadó.

Magyarországon pont ellentétes tendencia érvényesült: ha kis mértékben is (16-ról 15 százalékra), de csökkent idén az szja. Igaz, ennek hatása természetesen még nem látszik a felmérésben. Rossz hír viszont, hogy az utóbbi években hiába lett egykulcsos és viszonylag alacsony a magyar személyi jövedelemadó, a munkavállalók adóterhelését tekintve továbbra is éllovasok vagyunk – állapítja meg a portál az adatokból.

Belgium vezeti egyébként a listát – náluk a legmagasabb az adóterhelés (mintegy 55 százalékos). Őket követi Ausztria, Németország, és Magyarország. A legmagasabb átlagos adóterhek azokat a gyermektelen szingliket érintették a leginkább, akiknek keresete az országos átlagbér közelében volt. Az ő adóterheik Magyarországon 49 százalékot tettek ki, tehát megközelítőleg annyit, mint az adóterhek országos mértéke volt hazánkban a vizsgált évben. A családok adóterheit vizsgálva viszont az derül ki, hogy az OECD első harmadában helyezkedünk el 34,6 százalékkal, ami az egyedülállók 49 százalékos adóterheihez viszonyítva eléggé alacsonyabb.

Az állam adóbevételeit nézve Magyarország szintén az OECD államok éllovasai közé tartozik (38,58 százalék a GPD arányában).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik