Gazdaság

Major: orosz rulett a brit távozás az EU-ból

24.hu
24.hu

2016. 04. 08. 14:21

A volt brit miniszterelnök szép sorban felsorolta az összes észérvet az ellen, hogy Nagy-Britannia elhagyja az uniót. A fát vágnák ki maguk alatt, a skótok meg szakadnának el iziben.
Korábban a témában:

Sir John Major volt brit kormányfő szerint “orosz rulettet” játszanak, akik szorgalmazzák, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból. A kormányzó Konzervatív Párt egyik legtekintélyesebb veteránja, aki 1990 és 1997 között állt a kormány élén, egy hongkongi üzleti rendezvényen kijelentette: a befektetők “szinte kivétel nélkül” azt mondják neki, hogy “rossz ötlet lenne” Nagy-Britannia távozása.

Sir John szerint “a brit gazdaság jövőjével játszanak orosz rulettet” a Brexit – vagyis a brit EU-tagság feladása – mellett kampányolók, akik “hamis statisztikákra és valószínűtlen forgatókönyvekre alapozott ostoba és szélsőséges érveket” hangoztatnak. Valószínűtlen, hogy kilépése esetén Nagy-Britannia teljes körű szabadkereskedelmi megállapodást köthetne az EU-val – ahogy azt a Brexit-tábor állítja -, mivel az unióban maradó tagországok “aligha jutalmaznák meg” Londont ilyen szerződéssel.

Romantikus nosztalgia

Major szerint ugyanis a távozással Nagy-Britannia az egész EU-t súlyosan meggyengítené, és egyes tagországok “ötvenévnyi törekvést látnának veszélyeztetve”. Ha az EU végül hajlandónak bizonyulna is valamilyen kereskedelmi megállapodásra Nagy-Britanniával, a feltételek keményebbek lennének, mint ahogy azt a derűlátó Brexit-pártiak elképzelik. Major szerint a távozást pártolókat “romantikus nosztalgiázás fűti” egy régmúlt kor után, egy olyan világban, ami azon az időszakon már túllépett.

Major évek óta hangoztatja aggodalmait a brit EU-népszavazással kapcsolatban. Két éve, egy üzleti rendezvényen úgy fogalmazott, hogy “rettenetes következményekkel” járna, ha a brit választók Nagy-Britannia EU-tagságának feladására voksolnának. Major akkori érvei szerint a kilépés fontmilliárdokba kerülne a brit gazdaságnak,

Nagy-Britannia nemzetközileg elszigetelődne, ugyanakkor továbbra is tartania kellene magát az EU-szabályokhoz, amik kidolgozására viszont már nem lenne befolyása.

Tavaly egy BBC-interjúban kijelentette, hogy a Brexit az Egyesült Királyság széteséséhez is vezethetne, mivel ebben az esetben újból napirendre kerülne a skót függetlenségi népszavazás, és a skót választók ezúttal “jelentős eséllyel” meg is szavaznák Skócia elszakadását.

Az újabb skóciai függetlenségi népszavazás lehetőségére Nicola Sturgeon skót miniszterelnök is tett már utalást. Álláspontja szerint ha a skótok többsége a brit EU-tagságról június 23-ra kiírt népszavazáson a bennmaradás mellett voksol, miközben az Egyesült Királyság összlakosságának többsége a kilépésre szavaz, akkor elkerülhetetlenné válhat az újabb referendum a skót függetlenségről. Skóciában 2014 szeptemberében tartottak népszavazást erről, a referendumon az elszakadást ellenző erők győztek 55,3 százalékkal. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.