Gazdaság

Nyomoznak Matolcsyék alapítványai ügyében

Közérdekű adattal való visszaélés gyanúja miatt nyomoz az V. kerületi rendőrkapitányság a Pallas Athéné-alapítványokkal összefüggésben.

A Világgazdaság információi szerint nyomozás indult az MNB-s alapítványok miatt, miután a fideszes feljelentőember, Tényi István két esettel kapcsolatban bejelentést tett ismeretlen elkövető ellen január 23-án az V. és a XIII. kerületi ügyészségen.

Az egyik a VG cikke, amelyik arról szól, hogy munkatársuk december 8-án jogerősen megnyerte az alapítványokkal szemben a közérdekű információkért indított pert, a kért adatokat azonban másfél hónappal később sem kapta meg.

Az alapítványok jogi képviselője azt elismerte, hogy a döntés végrehajtásának nincs halasztó hatálya, de azért nem adják ki a dokumentumokat, mert a Kúriától az ítélet végrehajtásának felfüggesztését kérték.

A másik esetben a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Bizottsága többek között azt kifogásolta, hogy „a több százmilliárdnyi közpénzzel kistafírozott MNB-s alapítványok úgy okoznak károkat a felsőoktatási intézményrendszernek, hogy teljesen átláthatatlanul és ellenőrizhetetlenül működnek”.

Az alapítványok február 10-én kiadták a közérdekű adatokat a VG újságírójának, ennek jogszerűségét a Kúria március 30-ai ítéletében megerősítette.

Az MTA elnöke is nyilatkozott a lapnak, azt mondta, nem kíván foglalkozni a bizottság állásfoglalásával, honlapjukról eltávolították a hivatkozott dokumentumot, ezért az MNB eltekintett a további jogi lépésektől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik