Gazdaság

MKB-eladás: a JP Morgan egymilliárd forintot is kaphatott

Új információi vannak a Figyelőnek az MKB Bank eladásáról, két neves amerikai magántőke-alap is versenyben volt, de kevesebbet ajánlottak. A JP Morgan pedig akár egymilliárd forintos díjat is zsebre tehet.

Megírtuk korábban, hogy a Magyar Nemzeti Bank egy olyan konzorciumnak adja el az MKB-t, amelynek vezető cége, a Blue Robin SCA jelenleg 8 ezer euróval sem rendelkezik. A Blue Robin ismert végső, meghatározó befolyással rendelkező tulajdonosa egy reklámügynöki tevékenységgel foglalkozó szingapúri kft.

Most megjelent számában a Figyelő pedig arról ír, hogy az amerikai J.C. Flowers & Co. és a Ripplewood Holdings magántőke-alapok is versenyben voltak az MKB-ért, de kevesebbet ajánlottak a győztesnél.

A gazdasági lap szerint a Blue Robin Investments alap, a Metis Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár vásárolhatja meg az MKB Bankot 37 milliárd forintért, azonban a szakma több kétséget is megfogalmazott ezzel kapcsolatban. Nehezen fogadják el ugyanis, hogy nem publikus, ki vagy kik vásároltak.

Az MKB elnök-vezérigazgatója, Balog Ádám azt mondta a Figyelőnek, hogy az MNB már ismeri a valódi vevőket, Brüsszel is figyelte az eladási folyamatot.

A Blue Robin Investments szerint a luxemburgi bejegyzésű alap befektetői Ázsiában a pénzügyi, az ingatlan- és a médiaszektorban érdekeltek, és a magyar bank megvásárlásával teszik meg az első európai befektetésüket a pénzügyi piacon.

A lap úgy tudja, az MKB-ban az EBRD tulajdonszerzése is felvetődhet, egy 10-20 százaléknyi csomag erejéig, a JP Morgan pedig akár egymilliárd forintos díjat is kaphatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik