Gazdaság

Mennyi időre szavatolják egy új hőszigetelés minőségét?

Aki ma minőségi anyagokkal hőszigeteli a házát, annak jó néhány generáció lesz hálás. A polisztirol az a fajta építőanyag, amelyet unokáink is látni fognak – feltéve, ha lekerül róla a vakolat.

A hőszigetelésben folyamatosan fejlesztve, de ma is használatos expandált polisztirolhabot 1951-ben szabadalmaztatták, az első hőszigetelő rendszert 1957-ben építették be. Azóta csak Németországban majdnem 1 milliárd négyzetméter homlokzati szigetelés került a falakra, a tempó pedig töretlen. És ez nem is véletlen.

Egy St. Gallen-i kutatóintézet, az Eidgenössische Materialprüfungs- und Forschungsanstalt (EMPA) megvizsgálta az elmúlt évtizedekben beépített termékeket, összehasonlította őket a ma gyártott és használt anyagokkal. Az eredmények megdöbbentően stabil minőséget mutattak: a legrégibb, 35 éves lemezek szigetelőképessége is megegyezett a legújabb anyagokéval, és szilárdsági paramétereik is mindössze 7 százalékkal csökkentek a névleges értékhez képest.

1995-ben egy bécsi hitelesítő iroda megállapította, hogy a homlokzati hőszigetelő rendszerek esetében a vakolat öregedésével kell elsősorban számolni, de annak élettartama is biztosan több mint 30 év. A Dutch Building Research Foundation nemrég kiadott jelentésében a homlokzati hőszigetelésként beépített expandált polisztirolhab termékek várható élettartamát pedig már egyenesen 75 évben állapította meg!

Az Austrotherm szakértői ezzel mindössze annyiban szállnak vitába, hogy az élettartam elméleti:  mivel az épületek átlagos, ma tervezett élettartama 50 év. Azaz jó eséllyel a cég szigetelőlemezei jóval tovább is bírnák, mint az épületek, amelyek védelmére tervezték őket.

Az Austrotherm Kft. 1991 óta gyárt polisztirol szigetelőanyagokat, ezekből az elsők között építettek be a győri Nyugdíjasok házának hőszigetelésekor. Az épület homlokzata 25 éve dacol az időjárás viszontagságaival, de ez csak a vakolaton látszik: alatta a hőszigetelés még hosszú évtizedekig szolgálhat. Más kérdés, hogy az akkori vastagság mai szemmel már kevésnek számít, de a tartósságra és a minőségre most sem lehet panasz.

Annyi a tapasztalatok és a kutatások szerint bizonyos: aki minőségi hőszigetelésbe fektet, arra jó pár generáció gondol majd hálásan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik