építkezés (Array)
Gazdaság

Lánctartozások: újrakezdik más néven a csaló építőipari vállalkozások

24.hu
24.hu

2016. 04. 07. 11:30

Tavaly év végén nagyjából 250 milliárdon állt az építőipari lánctartozások mértéke, ennek fele várhatóan sose lesz kifizetve. Erről Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke beszélt a Világgazdaságnak.

A kifizetetlen tartozásoknál az adós már eltűnt vagy megszűnt a cége. Esetleg várhatóan olyan sokáig fognak tartani a tartozások miatt indított perek, hogy azalatt fog teljesen megszűnni az adós cége. Bár az iparágban az elmúlt két évben némi élénkülés volt tapasztalható, ez főleg csak az uniós pénzből történő középítkezéseknek köszönhető.

A vállalkozások egy része azért megy tönkre, mert a fővállalkozó egyszerűen nem fizeti ki nekik az elvégzett munkát. A fővállalkozóknál gyakori, hogy ugyanazon tulajdonosi kör csődbe viszi a cégét, és más néven újrakezdi az ipart.Most is magas a megszűnő vállalkozások száma, tavaly több mint 6500 építőipari cég szűnt meg. Ez 14 százalékkal több mint 2014-ben. A cégek jövedelmezősége jellemzően pár kivételtől eltekintve viszonylag alacsony, 5-6 százalék az átlagos árbevétel arányos nyereség nálunk. Az iparági cégek likviditási helyzete is jellemzően elég gyenge, a kereskedelmi bankok pedig továbbra is az építőipari cégek hitelezését ítélik a legkockázatosabbnak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 29.
A főváros egyik legdrágább környéke a Duna partján épített Xlll. kerületi Marina Part. Ennek oka az, hogy kizárólag új építésű lakásokat találunk a környéken.
MTVA/Bizományosi: Balaton József 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.