Gazdaság

Bajban lehetnek a boltok, ha újra ki kell nyitniuk vasárnap

Elvileg hamarosan újra szabad lehet a hét utolsó napján az árusítás, vásárlás. Megkérdeztük, mit szólnak ehhez az áruházláncok.

Zöld utat kapott az MSZP népszavazási kezdeményezése, a politikai elemző szerint így vagy úgy, de jó eséllyel megnyílik az út újból a szabad vasárnapi vásárlás előtt. A boltok szemüvegén át nézve mit jelenthet ez? Nyilván örülnének neki, hiszen másfél éven át korlátozta őket az állam tevékenységükben. Azonban ez nem feltétlenül van így. Mint lapunk megkeresésére az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta, a kereskedők is megosztottak a vasárnapi nyitva-zárva tartást illetően: míg a kicsik többsége mindig is zárva tartás párti volt, a nagyok zöme a nyitva tartást támogatta egy évvel ezelőtt.

A lehetséges népszavazás apropóján a multikhoz körkérdést intéztünk, ők mit lépnek, ha újra lehetőségük lesz vasárnap is árusítani. Élnek-e az eséllyel, főleg miért (milyen szempontból) tartanák fontosnak, hogy újra kinyithassanak vasárnap, és mire számítanak, ha újra visszaáll a korábbi rend?

Többüktől is azt a visszajelzést kaptuk, hogy túl friss a dolog, ezért még nem nyilatkoznak. A CBA sajtósa pedig azt válaszolta, hogy amennyiben módosítás lesz a jelenlegi szabályozásban, akkor mérlegelni fogják, hogy miként reagáljanak majd a változásra. Konkrétumok hiányában azonban jelenleg ők sem érezték időszerűnek, hogy a témával érdemben foglalkozzanak. De voltak, akik nem hárítottak.

Alkalmazkodtak, de látják a kiemelkedő forgalmat is

Az Auchan Magyarország jogkövető vállalatként működése során minden esetben az érvényben lévő jogszabályok betartását, a vásárlók kiszolgálását és a meglévő munkahelyek megőrzését tartja szem előtt

– írták megkeresésünkre.

Azt is hozzátették, hogy az elmúlt év jelentős változást hozott a kereskedelmi szektorban, így cégük is számos folyamatot felülvizsgált és megváltoztatott. A vevői szokások átalakulása a törvény természetes velejárója, melyet az elmúlt évben folyamatosan megfigyeltek, elemeztek. Tapasztalataik szerint a vásárlók viszonylag gyorsan alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez, ugyanakkor az elmúlt év azt mutatja, hogy a vasárnap nyitva tartó boltjaik forgalma kiemelkedő volt az adott napokon.

Tartanak tőle, hogy bajban lehetnek a boltok

A Spar kérdésünkre, hogy ha újra lehetőségük lesz rá, áruházláncuk kinyit-e vasárnapra, azt írta, hogy a válasszal szeretnék megvárni az eredményeket.

Fontosnak tartották azonban megjegyezni, hogy a teljes hazai kereskedelmi szektort magas fluktuációs ráta és jelentős munkaerőhiány jellemzi, főleg a nyugati országrészben és hogy főleg szakeladókat nehéz találni.

Ha vasárnap újra kinyithatnának az üzletek, akkor az általános munkaerőhiány jelentené az elsődleges problémát – jegyezték meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik