Gazdaság

Vasárnapi nyitva tartás: ha mást nem is nyernénk, újra normális országban élhetnénk

A Kopint-Tárki igazgatóját annak kapcsán kérdeztünk, hogy rábólintott az MSZP-s vasárnapi zárva tartással kapcsolatos népszavazási kérdésre a Kúria. Arra voltunk kíváncsiak, Palócz Éva hogyan értékeli a boltzárral eltelt egy évet gazdasági szempontból, és mire számít visszarendeződés esetén.

Nem nyertek a kicsik

Palócz Éva nagyon rossz véleménnyel volt és van továbbra is a vasárnapi zárva tartásról. Valószínűsítette például a bevezetés előtt, hogy alacsonyabb lesz tőle a GDP növekedési üteme, és hogy létszámcsökkenés következhet be. Ez utóbbiban igaza lett, mint azt az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke is elmondta lapunknak, mintegy 10 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma a szektorban 2015-ben 2014-hez képest.

Arra pedig nem is gondoltak annak idején, hogy a forgalom a kicsiknél csökkenhet amiatt, hogy sokan szombatra tették át a nagy bevásárlást. Vámos György ezzel kapcsolatban szerdán azt mondta a 24.hu-nak, hogy nincs egyértelmű tendencia, de a kisboltok között helyzetükből adódóan lehetnek nyertesek és vesztesek is. Ez Palócz Éva szerint is elképzelhető. De mindenesetre az a kormányzati várakozás, hogy majd felvirrad a kicsik napja, a multik pedig összeroskadva szemlélik a helyzetet, a legkevésbé sem következett be – jegyezte meg.

Mi várható, ha újra szabad lesz vasárnap nyitva tartani?

A boltok újbóli vasárnapi nyitva tartása – véleménye szerint – egyértelműen pozitív hatást hozhat.

Volt három szereplő, aki elégedett volt a vasárnapi nyitva tartással: a vásárlók, a dolgozók, akik pótlékot kaphattak és a cégek. Egy szereplő volt, akinek mindez nem tetszett, és beleszólt a megszokott rendbe: az állam. Ezek után ha visszacsinálják, vagy részlegesen visszacsinálják, annak biztosan pozitív hatása lesz.

Azt hallotta egyébként (egy nem meghatározó piaci szereplőtől), hogy esetleg úgy akarják visszacsinálni dolgot, hogy a boltok minden második vasárnap lehetnének nyitva. Ami azt jelentené, hogyha megállapodnának a cégek egymással, akkor a vásárló mindig találna a környékén, nem túl messze nyitva lévő boltot, áruházat. Hogy így lesz-e, kiderül.

Torzító tényezők

Mint Palócz Éva mondta, a közvetlen gazdasági hatást nagyon nehéz mérni. Például azért is, mert a kiskereskedelmi forgalomban számos dolog változott az utóbbi időben. Torzította az adatokat az online kasszák bevezetése, és az is, hogy más lett a dohányforgalom beszámolási rendszere. Olyan idősorok alakultak ki, melyek használhatatlanok az összehasonlításra – jelentette ki. A piacok átszervezése jelentősen megnehezíti az adatok összevethetőségét. És más változások is voltak, pl. nőttek közben a keresetek is, erősödött a vásárlóerő.

Azt senki nem mondta, hogy csökkenni fog a forgalom, nem is csökkent – tette hozzá. Azonban a vasárnapi zárva tartás visszahúzó tényező volt, az biztos. De az előbb említett egyéb meghatározó körülmények változása miatt nem tudjuk, hogy milyen szintről és mennyivel vetette vissza a forgalmat a vasárnapi zárva tartás.

Újra normális ország képét mutatnánk

És hogy mi várható ellenkező esetben? Mint ahogy nem omlott össze a lakosság fogyasztása a vasárnapi zárva tartással, úgy szerinte drámai növekedésre sem lehet számítani majd, ha újra lehet a hetedik napon is vásárolni. De némi pozitív forgalmi hatást azért megkockáztatna. Az pedig mindenképpen nyereség lenne, hogy újra egy normális ország képét mutatnánk – jegyezte meg.

A munkavállalók szempontjából is kedvező lehet a változás, de ehhez mindenképpen egyértelművé kell tenni a vasárnapi munkavégzés feltételeit. Kérdés lehet például, hogy a pótlék emelkedhet-e. És ha voltak a vasárnapi munkavégzéssel kapcsolatban negatív gyakorlatok, akkor azokat meg kell szüntetni. Egyetértettünk abban, hogy szabad döntés kell, hogy legyen a dolgozó részéről, akar-e pluszfizetségért vasárnap is dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik