Gazdaság

Szeretne német vagy francia minimálbért? Mutatjuk, hogyan érheti el

24.hu
24.hu

2016. 04. 06. 18:35

Nagyot szakíthat az, akinek sikerül kiharcolnia egy hosszabb – rövidebb külföldi kiküldetést. A négy éve elfogadott új munka törvénykönyve egyik újítása ugyanis az volt, hogy megváltoztatta a kiküldés, kirendelés, átirányítás szabályait, és ezeket az Mt. 53. paragrafusában az újonnan létrehozott „munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás” fogalmába olvasztotta bele – írja az Adózóna.

Viszont a külföldi kiküldetés az Európai Unió egységes belső piacát is érinti, ezért az uniós szabályozást is figyelembe kell venni.

Az EU irányelve szerint háromféleképpen működik a kiküldetés:

  • Egy vállalkozás a saját nevében, a saját irányítása alatt küld ki munkavállalókat az egyik tagállam területére a felek közötti szerződés alapján.
  • A tagállami vállalkozás a vállalatcsoporthoz tartozó telephelyre vagy vállalkozáshoz küld ki munkavállalókat.
  • Vagy egy munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozás küld ki munkavállalókat egy másik tagállam területén lévő vállalkozáshoz.

A vonatkozó irányelv bizonyos esetben azt is előírja, hogy a fogadó állam jogát kell alkalmazni. Ennek megfelelően, ha valaki megszerez egy német vagy francia kiküldetést, az megkapja a kinti minimálbért, túlórapénzt, vagy egyéb, nem pénzbeni előnyöket, vagyis a kinti bérhez igazítják az övét.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.