Gazdaság

London: a brit miniszterelnöknek nincs offshore érdekeltsége

david-cameron(960x640).jpg (Array)
david-cameron(960x640).jpg (Array)
A brit miniszterelnöknek és közvetlen családtagjainak nincsenek olyan befektetései offshore alapokban, amelyekből "a jövőben" anyagi hasznuk származna - hangsúlyozta szerdai közleményében a Downing Street.

David Cameron hivatala azért tartotta szükségesnek a nyilatkozat kiadását, mert a szerdai brit sajtó széles körben tárgyalta a konzervatív párti kormányfő esetleges offshore befektetéseit. Ennek előzményeként a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda tranzakcióiról kiszivárogtatott hatalmas mennyiségű bizalmas dokumentumokból kiderült, hogy a kormányfő 2010-ben elhunyt édesapjának, Ian Cameronnak részesedése volt egy offshore befektetési cégben, amelyet bahamai és svájci székhellyel hoztak létre a Mossack Fonseca közreműködésével.

A Blairmore Holdings nevű alapkezelő cégnek Ian Cameron társalapítója és társigazgatója volt. A Blairmore-t úgy alakították ki, hogy a cég jogilag nem számított Nagy-Britanniában rezidens adóalanynak, és így nem is került a brit adóhivatal látókörébe.

Cameron már kedden, egy vidéki lakossági fórumon kijelentette, hogy semmilyen cégben, így offshore vállalatokban sincs részvénye, jövedelme miniszterelnöki fizetéséből származik, emellett kiadják családi házukat arra az időre, amíg a Downing Streeten laknak.

A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív napilap ugyanakkor azt emelte ki szerdai kommentárjában, hogy Cameron és a Downing Street szóvivője is “végig jelen időben beszélt”, és így nem sikerült véget vetni a találgatásoknak arról, hogy a kormányfő és hozzátartozói a múltban nem húzhattak-e, vagy a jövőben nem húzhatnak-e hasznot a mai napig is működő Blairmore befektetési társaság tevékenységéből.

A miniszterelnöki hivatal szerdai, hivatalosan “tisztázó célúnak” nevezett közleményében leszögezte, hogy nincsenek olyan offshore befektetések, amelyekből Cameronnak, feleségének vagy gyermekeinek a jövőben anyagi hasznuk származhatna”.

A BBC szerdai kommentárja hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a Downing Street közleményéből továbbra sem derül ki, hogy Cameron a múltban nem jutott-e anyagi előnyökhöz édesapja offshore befektetési alapjából.

David Cameron egyik fő politikai programja az adóelkerülés és a pénzmosás elleni hatósági fellépés szigorítása.

Az ellenzéki brit Munkáspárt szerdán nyilatkozatban követelte, hogy Cameron hozza nyilvánosságra eddigi adóbevallásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik