Gazdaság

Gyorsabban lehet most több pénzért eladni a lakást – íme a trendek

Az ingatlanpiacon már 2015 során megkezdődött egy jelentős élénkülés, ami idén folytatódik. Ezt mutatja, hogy rövidebb lett az értékesítési idő, miközben nőtt a négyzetméter ár. A megkérdezett szakértő szerint a korábban elhalasztott adásvételek is most mind megjelentek a piacon.

Országszerte hamarabb találnak gazdára a panellakások, mint a téglaépítésű társaik. A panelek eladásához átlagosan 63 nap kell, a téglaépítésű lakásoknál azonban 82 napos az átlagos eladási idő, ami mindkét kategóriában 10 nappal rövidebb az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest – derül ki az ingatlan.com magánszemélyek ingatlanhirdetéseit vizsgáló elemzéséből. A panellakások átlagos négyzetméterára 31 százalékkal 243 ezer forintra, a téglaépítésűeké pedig 26 százalékkal 349 ezer forintra emelkedett egy év alatt.

A fővárosban és vidéken is akár több mint 30 százalékkal drágábban kínálják a kis alapterületű, 20-30 négyzetméteres lakásokat a nagyobb társaiknál. Az eladásra meghirdetett 21 négyzetméteres fővárosi garzonok átlagos négyzetméterára például 618 ezer forint. A tavalyi év óta élénkülő magyarországi lakáspiacon a hirdetések alapján az 50-70 négyzetméteres lakásokból a legjelentősebb a kínálat és a kereslet is erős irántuk, ennek ellenére nem ebben a méretkategóriában a legmagasabbak a négyzetméterárak.

Az ingatlan.com friss összesítése szerint mind a fővárosban, mind a tízezer főnél nagyobb népességű vidéki városokban meghirdetett kis alapterületű – 20-30 négyzetméteres – lakások négyzetméterárai a legdrágábbak. A fővárosban ezeket a lakásokat az idén átlagosan 368-618 ezer forintért, vidéken pedig 171-349 ezer forintért hirdetik, miközben a nagyobb lakásoknál a fővárosban 338-466 ezer forint között mozognak az átlagos négyzetméterárak, a vidéki városokban pedig 173 ezer forinttól 261 ezer forintig terjed a skála.

ingatlan-negyzetmeterar

Balogh László azt mondta, hogy a kis alapterületű lakások esetében – elsősorban Budapesten – árfelhajtó tényezőt jelent a befektetők által generált kereslet. “A lakások méretéhez képest Budapesten a 21 négyzetméteres garzonlakásokat lehet a legdrágábban kiadni átlagosan 89 ezer forintért, a vidéki városokban pedig a 32 négyzetmétereseket havonta átlagosan 78 ezer forintért. A jobban kiadható, alsó méretkategóriába tartozó lakásokért pedig a befektetők pedig könnyebben fizetik ki a magasabb árat.” – mondta a Balogh László.

Olvasói sztorik